in , ,

6 изпълнители, забогатели от една песен

 Започваме от вратата за краката, брато, няма какво да се бавим. Типично по български се ровим в парите на другите. Не ни разбирай погрешно, не ни е яд, че въпросните са направили състояние от един хит, но ни е интересна историята им. А и обичаме да гледаме в чуждана паничка, знаеш как е.

Los del Rio – Macarena

Много преди Despacito, светът се радваше на една друга хитова песен, брато – Макарена. Парчето се слушаше във всяко кътче на света, а деца и възрастни учиха култовия танц. Песента е написана през 1993 г., но популярността й дойде през 1996 г. Испански дует Los Del Rio съществува от 1960 г., а когато “Макарена” стана хит, Антонио Монхе и Рафаел Пердигонесу са на почти 50-годишна възраст. В последствие само в САЩ са продадени 4 милиона екземпляра, а пълното разпространение на песента е 11 милиона копия. Въпреки че Антонио и Рафаел получават само 25% от продажбите, те все още са богати. Ай!

Bobby McFerrin – Dont worry, be happy

Противоречива е тезата, че Боби Махерин е познат само с една песен. Джаз музикантът пусна четири албума през годините и получи пет “Грами” в кариерата си. Но всичко бледнее пред “Dont worry, be happy”.  Той остава изненадан от интереса към песента. Добрата новина е, че притежава 75% от правата върху парчето, а албумът “Simple Pleasures” се разпространява в 3 милиона копия. Освен това хитът често се използва за радио реклами, доходите от които могат да достигнат до 100 000 долара. Няма как да не е хепи този пич…

PSY – Gangnam style

И до днес ни става лошо, когато чуем онази част от припева на PSY. Песента има над три милиарда гледания в Тубата. А само през изминалата година събра над 300 милиона импресии.  Известно е, че YouTube плаща между един и четири долара за 1000 гледания, което означава, че азиатецът е заработил минимум три милиона само с един видеоклип. Оттогава той има още няколко проекта, но те не успяха да се доближат до популярността на “Gagnam style”. Оп, оп…

Vanila Ice – Ice, Ice baby


Днес хип-хопът е най-популярният музикален жанр, но през 90-те години нещата бяха малко по-различни. А “Ice, Ice Baby” беше първата рап песен, достигнала класацията в САЩ (а също и във Великобритания, Австралия и др). Сингълът остава №1 за 16 седмици, както и албумът „To The Extreme“, който е продаден в над 11 милиона копия по целия свят. След големия пробив в началото на 90-те, Vanila Ice създава още 10 албума и участва в няколко филма, но “Ice, Ice baby” се слуша и до днес на черните партита.

Kaoma – Lambada

Още един латино хит, който накара света да се задъха от танци. Трудно е да се повярва, но оригинала на тази песен е бавен и не предразполага към подобни страсти. И тук обаче има много спорове около правата на парчето, което обаче нас не ни засяга.

Gotye – Somebody That I Used To Know

Уолтър Де Бекър е известен с псевдонима Готие. Въпреки че от години се занимава с музика, едва през 2011 година се появи на голямата сцена с парчето “Somebody That I Used To Know” в колаборация с новозеландката Кимбра. А съвместната им песен спечели куп награди, сред които две “Грами”, но след големия успех не последва нищо запомнящо се и при двамата. Сериозни финансови постъпления обаче не липсват само от това парче.

Кефи ли те?

Читателите на Брато.бг към нас: Без вас сме сираци, мамицата Ви ненормална

Три неща, които да направиш в почивния понеделник