in

В Белгия ти взимат едната обувка при поръчка на наливна бира

Всеки с проблемите си, брато. У нас се чудим как да се справим с корупцията, лошите пътища, ниските заплати, високите сметки, калпавите управници и отвратителното здравеопазване. В Белгия пък търсят начини да си опазят чашите за бира. Както вече казахме – всеки с проблемите си.

В един от местните барове в Гент, гостите дават една от своите обувки като депозит. Причината е, че много от турстите си тръгват с чаша от заведенията. Но не си представяй обикновена халба. Става въпрос за уникални чаши, които са за конкретен вид бира.

“Всеки, който пие наливна бира, трябва да остави обувката си в специална за целта кошница, която после я окачваме на тавана – обяснява един от местните бармани. – Това се превърна в нещо като забележителност, но за нас е необходимост, тъй като чашите са скъпи. Налага ни се всеки ден да се опитваме да опазим инвентара си. Туристите искат да отмъкнат сувенири.”

А в друг местен град – Брюж, не е много по-различно. Там също търсят начини да опазят халбите си. За целта един от баровете плани 4000 евро за специални аларми: “Изчезват ни по близо 4000 чаши годишно – признава друг барман. – Някои клиенти си мислят, че щом са си взели бира, чашата върви безплатно към нея като подарък.”

Тук е мястото да признаем, че през годините и ние сме свивали някоя друга чаша. Имаме такива за бира, текила, коктейли. Но няма да забравим как веднъж се прибрахме от известна столична чалготека с две чаши за уиски, които бяхме напъхали в джобовете си, за да не ни хване охраната. Да, прав си, брато – за бой сме си…

Препоръчваме ти още: 10 стабилни доказателства, че пиенето на бира е полезно 

Кефи ли те?

Мечка близо 200 кила се катери по гърба на ненормалник (ВИДЕО)

ЦСКА – Левски и още 22 мача по телевизията в неделя