in ,

Даваме ти 10 стабилни и доказани факта, че пиенето на бира е полезно

Съществуват редица доказателства, че бирата е полезна, брато. Тази статия е една от многото, които го доказват. А този материал цели само да ги затвърди, както пред съвестта ти, така и пред твоята Цецка. Тагни я под материала, за да й стане ясно, че ти мислиш за здравето си, а следователно и за общото ви бъдеще. В името на вашата връзка се наливаш с пиво, брато. Знаел си го подсъзнателно, но сега вече го казваме и ние.

1. Удължава живота

Казахме го вече, но сега да го подкрепим с факти. Изследване на пичовете от Virginia Tech (някакви американци) установиха, че хората, които редовно пият бира умерено, намаляват с 19% риска от преждевременна смърт. В допълнение, пивото подмладява съдови клетки, дължащи се на ускорение на някои метаболитни процеси в организма, а също така нашата любима напитка има други полезни действия върху организма, но поради трудните термини решихме да ги спестим.

2. Помага за отслабване

О, да! И това е факт! Мезето е онова, което ни кара да пълнеем. В обществото, широко разпространен стереотип е, че бирата води до наднормено тегло. Но в новата книга на Тим Спектър, професор в Royal London College, се твърди точно обратното. Там пише, че леката бира е добър източник на хранителни вещества за благоприятните чревни бактерии, което прави храносмилателната система по-ефективна. Четеш ли внимателно, Цецке? В допълнение бирата насърчава активирането на секрецията на стомашен сок, стимулира храносмилателната система и т.н, и т.н.

3. Борба с рака

Студената и потна алкохолна напитка съдържа съставки, които помагат на човешкото тяло да се бори с рака. Това заключение е направено от медицински учени от Японския национален институт по радиология. Хмел, по-специално, намери xanthohumol – флавоноид, който инхибира канцерогенни ензими. Дори не знаем какво точно написахме. Така де, преведохме.

4. “Наздраве” за мозъка

Изследване, публикувано в медицинското списание New England, установи, че жените, които пият една чаша бира на ден, имат по-малък шанс да страдат от когнитивни проблеми, причинени от стареене.

 5. Още един мит

Проучване, проведено от фондация UCL, цели да докаже връзката между количеството бира, консумирана от човека, и колко бързо стомахът му става закръглен или придобива т. нар. “бирено коремче”. Няма научно доказателство за това.
“Хората вярват, че любителите на бирата по принцип страдат повече от затлъстяването, отколкото други. Но това не е така. Ако връзката между бирата и затлъстяването съществува, то е незначително”, заключават изследователите. Аре, отваряме си трета бира по този повод.

6.  Не на камъните в бъбреците

Хората, които пият бира умерено, са с 41% по-малка вероятност да страдат от камъни в бъбреците. На такива заключения се радват изследователи, които разказаха за тяхната работа в списанието Clinical Journal на Американското дружество по нефрология.

7. По-малко калории от натуралния сок и млякото

Закуската ти да включва чаша портоколов сок не значи здравословно начало на деня, брато. Компанията “Гинес” наскоро пусна изследване, което доказва убедително, че дори и “тежка”, неговите тъмни сортове бира съдържа по-малко калории, отколкото всякакви сладки напитки или дори обезмаслено мляко. Дните, които включват бира за закуска, доказано са по-весели от тези, които започват с портокалов сок и кафе.

8. Предпазва от Алцхаймер

За какво пишехме? А, да, за ползите от бирата. Ако пиеш такава, трябва да знаеш, че това е един вид членска вноска за предпазване от Алцхаймер. Причината – съдържанието на Xanthohumol, един от съединенията на хмела, предпазваща мозъка от свързани с възрастта дегенеративни заболявания, сред които Алцхаймер  и Паркинсон.

9. Витамини

“Ако внимателно анализираш химическия състав на добрата бира, ще бъдеш изумен от количеството витамини, които съдържа”, казва Стефан Домениг, директор на здравния център Мура, Австрия. Например в бирата има много витамини В1 и В2 и те се намират във форма, която се абсорбира добре. Един литър от тази напитка ще осигури 40-60% от дневното изискване за тиамин (В1) и рибофлавин (В2). Бирата е богата на аскорбинова киселина. Един литър бира ще ти даде 70% от дневната доза витамин С. И за да задоволиш дневното изискване за никотин и фолиева киселина, достатъчно е да изпиеш само половин чаша.

10. Костите

Бирата спомага за поддържането на костната плътност и еластичността на ставите поради съдържанието на силиций в него в лесно смилаема форма. Кой би помислил, че чаша бира след вечеря може да помогне за създаването на по-плътна костна тъкан.

Бонус от екипа на Brato.bg:

11. Сплотява

Доброто приятелство спомага за стимулирането на хормона на щастието. А приятелството и бирата вървят ръка за ръка. Много незабравими истории са започнали след среща за по “1-2 бири”, а твърде малко са тези, включващи фрапе, сок и минерална вода. Ние не познаваме нито една от втория вид.

12.  Подобрява вкуса на храната

Ребрата на скара са вкусни, но ако не са в компанията на бира, някак не са чак толкова добри. Същото важи за шкембе чорбата, бургерите, китайската храна, пицата. Така е, нали?

13. Върви перфектно с Brato.bg

В модерния свят има много видове статистика за това какви хора ни четат. Google analytics ни показва възраст, пол, местоположение, времетраене и всичко останало, но ни спестява една важна подробност – колко от нашите читатели ни четат с бира в ръка. Единствено ти можеш да ни подскажеш като коментираш с онази иконка с бири, която има месинджъра.

Наздраве, брато!

Кефи ли те?

Коментатор пее песента за Уил Григ в ефир! Не е Петела (ВИДЕО)

В Китай правят погребални служби със стриптизьорки