Кафенето, което е и приют за котки

Кафенето, което е и приют за котки

Добре дошъл в „Mačkafé“ – кафенето, в което котките са част от персонала. Те няма да ти сервират капучино, но с радост ще ти помогнат с консумацията му или поне ще ти правят компания. Ако обичаш този вид домашни любимци,  значи това е твоето място.

Ние попаднахме съвсем случайно във въпросното заведение при една кратка разходка из Братислава. Там, на път за Bratislavský hrad (градският замък) решихме да съберем малко сили във въпросната кафетерия без да подозираме какво ни очаква от другата страна на дървената врата.

А там, между масите, а и на тях, гордо стоят няколко котки. Цялата обстановка подсказва, че помещението се помещава от този вид домашни любимци, но с тази подробност, че изобщо не мирише. Дори обратното – заведението е уютно, чисто и с добра атмосфера.

„Ние сме неправителствена организация – разказва един от собствениците на заведението. – Причината да има толкова котки тук е, че ние ги приютяваме. Даваме дом на тези, които не могат да живеят на улицата. А тук те чакат своите стопани. Много хора решават да си вземат животно от нас, за да му осигурят постоянен дом. Причината да отворя това заведение е, че обичам котките. Дълго време работих във водеща словашка корпорация, но реших да напусна и да отворя това кафене. Искам да помагам на животните като им намирам дом и стопани.“

Част от оборота на заведението отива именно за косматите четириноги. За лечение, храна и други необходими за тях грижи. За целта се организират и различни благотворителни инициативи в заведението, намиращо се на ул. „Zamocká“ 24.

А приютените животни са повече от дружелюбни и отдавна са свикнали с клиентите. Това е и причината да не се свенят да помиришат това, което вече си поръчал, а при добро стечение на обстоятелствата и да го опитат.

Така че ако си решил да посетиш столицата на Словакия и си любител на този вид животни или просто шеф Петров те е проклел да посрещнеш старините само в компанията на домашния ти любимец, то „Mačkafé“ ще ти допадне.