in

Изследване показа: Играта с глава убива футболистите

BBC
BBC

Преди дни английската легенда Алън Ширър открито изрази притесненията си, че може да има мозъчни увреждания и да стане жертва на деменция. Бившият нападател на „Саутхямптън“, „Блекбърн“ и „Нюкасъл“ участва в документален филм на Би Би Си и предупреди за опасностите, които крие играта с глава. 47-годишният Ширър се е подложил на медицински тестове, които показаха, че по собствените му думи има „ужасна памет“. 47-годишният нападател добави: „Не зная дали е така, защото не слушам достатъчно внимателно, но имам слаба памет. Когато играеш футбол професионално, очакваш на по-късен етап от живота ти да се появят проблеми с колената, глезените, гърба, както при мен. Но никога не съм се замислял, че футболът може да ти докара мозъчна болест. Затова и задължително трябва да се правят изследвания“.

Легендарният голмайстор от близкото минало разкри, че е тренирал по 1000 пъти всеки гол с глава, който е отбелязал в кариерата си.

Алън Ширър е забил над 400 попадения в професионалната си кариера, а през сезон 1994/1995 става шампион на Англия с „Блекбърн“. За английския национален тим има 63 мача и 30 попадения. Той не е първия диагностициран с деменция футболист. Джеф Астли, бивш нападател на Англия и „Уест Бромич“, почина през 2002-ра на 59-годишна възраст, страдайки от деменция, предизвикана от честата игра с глава, която на практика убила британеца.

След смъртта му английската асоциация и тази на професионалните футболисти на Острова заявиха, че започват съвместно разследване. Беше установено, че Астли, който в последните 4 години от живота си не можеше да си спомни за кои клубове е играл, страдал от хронична травматична енцефалопатия. Болест, която се установява само след смърт и то на починали американски футболисти, боксьори и ръгбисти.

Според някои експерти, опасността във футбола е останала в миналото, когато мачовете са се провеждали с тежки кожени топки. Но това е само една от интерпретациите. Факт е, че голям брой бивши играчи са засегнати от Алцхаймер (б.а. – разновидност на деменцията).

В началото на 2016-а бяха повдигнати въпроси около готовността на английската футболна асоциация да съдейства за решаването на проблема. Впоследствие здравословно състояние на трима световни шампиони с Англия от 1966 г. стана повод да бъде алармирана и ФИФА. Мартин Питърс, Ноби Стайлс и Рей Уилсън страдат от Алцхаймер.

Случаят с бившия английски национал Джеф Астли показва как футболът може да ти даде много, но и да ти вземе всичко. Темата е повдигната и от неговата дъщеря, която е крайно възмутена от отношението на футболната централа на Острова.

„Асоциацията опитва да замаже положението и да замете под килима истинската причина за смъртта на баща ми – каза Дъун Астли. – Тези хора не искат да признаят, че футболът може да убива бавно“.

През 2012-а 29-годишният футболист Патрик Гранджи умира. Той играе на университетско ниво и като резерва на „Чикаго Файър“. Отне доста време на лекарите да открият от какво точно е починал, но след две години най-накрая му поставиха диагнозата „хронична травматична енцефалопатия“ – болестта, от която починал Астли.

След случая с Патрик бяха направени изследвания за играта с глава във футбола. Експертите откриха, че средно всеки участник играе с тази част на тялото около 12 пъти в един мач. И в тези случаи топката може да развие скорост до 80 км/ч.

„Играта с глава на деца под 14-години не трябва да бъде позволена“, смята Мишел Гранджи, майката на починалия Патрик.

Това не е само нейно мнение. Тъй като човешкият мозък не е развит напълно преди 25-годишна възраст, експертите строго препоръчват децата да не играят с глава, докато не навършат поне 14 години.

И в САЩ вече се вслушаха в тяхното мнение. В края на 2015-а американската федерация по футбол забрани играта с глава за децата до 10 години по време на тренировки и мачове. За тези на възраст от 11 до 13 подобни отигравания са лимитирани. Новите мерки влязоха в сила в отговор на съдебна иск в Калифорния, подаден от асоциация на родители, които обвиниха  федерацията, че не прави нищо за превенция на мозъчните сътресения при децата.

През 2014 г. и кампанията на Астли даде резултат. Тогава от Футболната асоциация заявиха, че по проблема „разговарят с ФИФА“. Впоследствие група учени тества 19 играчи, които са направили 20 удара с глава. Топката бе изстреляна от машина, предназначена да симулира темпото и силата на въртене при центриране. Детайлно изследване бе направено върху мозъчната функция и паметта на играчите преди и непосредствено след експеримента в последователност – веднага, след 24 часа, 48 часа и две седмици. Резултатите са стряскащи. Паметта се влошава между 41 и 67% в рамките на първите 24 часа.

„В действителност тестовете показаха, че е имало повишено инхибиране (б.а. – хормон, който се секретира от предния дял на хипофизата и стимулира растежа на тялото, мобилизацията на мазнините и подтиска използването на глюкозата) в мозъка непосредствено след началото, което води до значително намаляване на паметта“, каза д-р Магдалена Иетсварт, участвала в изследването на Университета в Стърлинг.

Думите й бяха потвърдени и от друг доктор.

„Надяваме се, че тези открития ще доведат до предотвратяване на мозъчните травми в спорта, защото е важно да запазим здравето на футболистите във всички нива, както и на лицата, участващи в други контактни спортове“, добави д-р Ангъс Хънтър от Факултета по здравни науки и спорт в Стърлинг.

Така завесата около тъмната страна на най-великата игра започна да се вдига. Но футболът носи безумно много пари и въпросът е дали ще бъде позволено на света да научи цялата истина. Или един ден всички ще се направим, че резултатите от изследването никога не са се случвали, защото би било добре да не си спомняме нищо. Точно като Джеф Астли.

Източник: Труд

Кефи ли те?

Лосион за брада подлудява сексуално жените

5 от най-добрите неща, които ще прочетеш в скандалната ни книга