in

Треньорът на “Тотнъм” избира праха за пране на екипите

И през този сезон един от водещите отбори във Висшата лига ще е “Тотнъм”. Тимът на Моурисио Почетино разполага със състав, с който може да претендира за първото място. Има и треньор за тази шампионска мисия.

През изминалия сезон “шпорите” завършиха втори – на 7 точки зад шампиона “Челси” и на 8 пред третия “Манчестър Сити”. Играчите на Почетино победиха тима на Антонио Конте с 2:0 в началото на годината. А по-късно по веднъж повалиха също “Манчестър Юнайтед”, “Ливърпул” и “Арсенал”. Отборът завърши със загуба по-малко от “Челси”, но с повече отбелязани и по-малко допуснати голове.

През настоящия сезон “Тотнъм” дава заявка и за нещо сериозно в Европа. В група “H” на Шампионската лига отборът на Почетино си осигури участие в следващата фаза два кръга по-рано. Разбит беше “Реал” (Мадрид), носителят на последните 2 трофея в турнира – с 3:1 в Англия. А в Мадрид “кралете” получиха дузпа за да вземат точка срещу тима от Острова.

Въпреки успехите, Почетино съжалява само за едно единствено нещо.

“Яд ме е, че никога няма да играя с моя “Тотнъм” срещу “Манчестър Юнайтед” на Алекс Фъргюсън”, призна аржентинецът.

Младият специалист е ученик на легендарния шотландец. Двамата са в прекрасни отношения. Почетино е любимец на сър Алекс. Двамата дори обядваха заедно преди година.

“Помня всяка дума от часовете, които прекарахме в разговори”, пише Почетино в своята автобиография.

Със сигурност това важи и за Фъргюсън, който дори предложил на своя колега мениджърския пост в “Юнайтед”. Съра искал именно Почетино да наследи Луис ван Гаал. Шотландецът дори се допитал до опитните играчи в клуба, за да кажат своето мнение. Всички искали треньора на “Тотнъм”. В крайна сметка начело на “червените дяволи” застана Жозе Моуриньо. Дали ръководството на “шпорите” е отказало да пусне своя треньор или шефовете на “Олд Трафорд” искали друго, не става ясно. Аржентинецът обаче се размина с “Юнайтед”, засега.

И докато “червените дяволи” направиха грозен и скучен “хикс” на “Ливърпул” за 0:0 на 14-и октомври, то 8 дни по-късно “Тотнъм” разпиля на парчета тима на Юрген Клоп – 4:1. Отборът на Почетино беше експанзивен, енергичен и бляскав. Докато Жозе се движи напред в класирането с прагматичен стил, то футболът на Почетино е с доста по-гладки ръбове.

Факт е, че Специалния извоюва победа над своя колега с 1:0 в края на октомври. И да, Почетино има още какво да учи, но със сигурност знае много добре какво и как прави. Резултатите го показват.

Всички в “Тотнъм” са впечатлени от начина му на работа и всеки детайл, който го вълнува. Така например, треньорът избира дори праха за пране, с който се перат екипите на първия отбор.

“Почетино смята, че миризмата е важна”, доверяват по темата от “Тотнъм”.

На бюрото си аржентинецът винаги държи поднос с лимони, защото те абсорбирали отрицателната енергия. Всеки ден той пуска двигателя на автомобила си да работи в продължение на 10 минути, преди да се качи в колата и да отпраши към стадиона. На своите играчи пък често пуска в съблекалнята и автобуса хитът на Роби Уилямс “Обичам живота си”.

Нещо повече – Почетино дори ги задължава да я слушат.

Мениджърът на “Тотнъм” има свой начин на работа и явно му се получава, защото неговият отбор постига резултати.

Освен на Фъргюсън, треньорът се възхищава и на Моуриньо, на Пеп Гуардиола и Арсен Венгер.

Със Специалния понякога дори се чуват по телефона в разгара на сезона.

“Целта ми е да развия този отбор – разкрива Почетино. – В първия си сезон завършихме пети, след това трети и втори. Сигурен съм, че можем да станем и първи. “Тотнъм” вече не е клуб, който продава най-добрите си играчи”.

Аржентинецът категорично отряза “Манчестър Сити” за Хари Кейн, удари и през ръцете Моуриньо за Ерик Дайър.

“Очаквам, че “Юнайтед” няма да се откаже от нашия бранител – призна Почетино. – Знам какво правя, но признавам, че не искам да ощипвам тигъра по опашката. Особено, ако тигърът е португалски. Футболът в Англия е от друго измерение. Историите се превръщат в култ. Такъв пример ми е Моу, защото той знае как може най-добре да контролира своите послания”.

45-годишният треньор хвърля светлина върху друг важен съвет от Фъргюсън, който е получил на онзи прословут обяд.

“Каза ми, че мачът започва на пресконференцията и още там мога да го спечеля – пише Почетино в своята автобиография. – Нуждаех се от време да асимилирам думите на Фъргюсън”.

Мениджърът на “Тотнъм” държи да се спазва стриктно хранителния режим от неговите играчи. През изминалия сезон той извади от групата футболист, защото ял лазаня час преди тренировка. Халфът Джордж-Кевин Н’Куду пък никога няма да забрави строгия поглед на треньора при първото си появяване на базата, където пристигнал с ултраскъпа кола.

“Почетино иска звездите в тима му да останат скромни, въпреки успехите им, а колата на Н’Куду беше наистина много скъпа – споделя източник от “Тотнъм” пред в.”Дейли Мейл”. – Мениджърът смята, че играчът не е направил достатъчно в кариерата си, за да шофира такъв автомобил”.

В своята книга Почетино разкрива, че наблюдава под лупа как пристигат и как си тръгват неговите играчи от тренировъчната база с помощта на камери.

Не е фен на претоварването на футболистите с информация. Понякога разборите му преди мач траят по 5-6 минути. Но когато става въпрос за настроенията, нагласите и маниерите на играчите, Почетино се стреми да не пропусне нищо.

“Той идва в 9 часа сутрин на нашата база – разкриват от “Тотнъм”. – Ако сме загубили, идва час по-рано, за да провери какви са настроенията на всички. Толкова е стриктен и вглъбен в това, което прави. Дори признава, че за да го види когато е в базата, съпругата му понякога трябва да се обади и да резервира официална среща”.

В един мач срещу “Астън Вила”, в първия му сезон в “Тотнъм”, тимът му губел с 0:1 пет минути преди края. Тогава Почетино се обърнал към резервната пейка и казал на играчите: “Събирайте багажа, отиваме си у дома!”.

С голове на Насер Шадли и Хари Кейн обаче “шпорите” измъкнали победата. А след края на мача Почетино казал в съблекалнята: “Революцията започна!”

Шефовете в „Тотнъм“ сега се надяват, че тя няма да претърпи обрат и да продължи на … “Олд Трафорд” преди да бъде завършена изцяло в „Тотнъм“. А по всичко личи, че в момента и в „Юнайтед“ имат нужда от революция.

Източник: Труд

Кефи ли те?

Благодарим за доверието, брато

Рекордите, които Меси не е подобрил