in

Дрога и тайни или последният мач на Марадона

Диего Марадона, една от най-емблематичните фигури в света, навърши 57 години. Няма поклонник на Цар Футбол, който да не е онемявал, виждайки кадри от играта на Дон Диего. Сам направи Аржентина световен шампион през 1986 година. Титла с „Бока Хуниорс“, с „Наполи“, Кралска купа на Испания с „Барселона“, почетна „Златна топка“ на „Франс Футбол“. И още, и още, и още… Не, Диего Марадона не е само колекционер на трофеи. Диего Марадона е институция за вечността. Въпреки че е само на 57.

Точно преди 20 години отново на своя празник Марадона се прости с футбола. И то как! В мача, известен по света като „Ел Суперкласико“ – любимият му „Бока Хуниорс“ срази „Ривър Плейт“ в дербито на Буенос Айрес. Този дуел и последствията от него породиха противоречиви мнения за един от най-големите в историята на футбола. За Диего Марадона е казано всичко. Сега ще ви разкажем как се стигна до този рожден ден – печален по много точки.

Годината е 1997. Дон Диего вече не е същият. Много далеч от славните си дни с екипа на Аржентина и “Наполи”. 18-месечното му наказание да не играе официални срещи заради употреба на допинг оказва влияние върху формата. Завръщането в “Бока” година по-рано се превръща в пълно фиаско. Последната авантюра с клуба на сърцето му продължава по-малко от година. Ще се запомни единствено със страстната целувка с Клаудио Каниджа, също аржентински герой от Мондиал ’90, след успех в едно друго дерби срещу “Ривър Плейт” (4:1).

При подписването на договора Марадона твърди, че вече не взима наркотици. „Бях, съм и ще бъда под ефекта на наркотиците”, каза Дон Диего.

През април, две седмици след договора с любимия си отбор, е откаран в болница след хипертония. Връща се на терена чак през юли.

Марадона наема личен треньор, който да върне формата му. По ирония на съдбата (а може би не) това е обвиненият в използване на забранени субстанции канадски спринтьор Бен Джонсън, олимпийски шампион на 100 метра от 1988 година. Атлетът описва Марадона като очарователен, лоялен и страстен човек, с когото и до днес е приятел.

„Не трябва да се карате с него, защото познава много сериозни хора – твърди Джонсън. – Той се захвана с различни видове бизнес, но се провали, защото твърде лесно се доверяваше на хората.”

През август 1997 година нещата отново се обръщат на 180 градуса за звездата на футбола. При победа с 4:2 над „Архентинос Хуниорс“ Марадона за пореден път се проваля на тест за наркотици. И когато всички очакват футболистът да бъде отстранен от любимата игра, футболната федерация на Аржентина не поставя такова наказание.

Гилермо Копола, агентът на Марадона, аржентинската футболна асоциация и дори правителството, което влиза в неистови серии от телефонни обаждания, правят всичко възможно да предпазят звездата от ново наказание. Известно е, че по това време Карлос Менем, президентът на страната, и Едуардо Дюхалде, гурбарнатор на Буенос Айрес, следят случая от близо и предлагат среща на Диего, в която да изразят своята подкрепа. Спуснато е нареждане да не се налага забрана на звездата въпреки новата положителна допинг проба.

„Изключителните хора заслужават изключителни решения“, каза тогава Дюхалде.

Хорхе Кистерспилер, бивш агент на Диего, е далеч по-директен в изказването си за случая.

„Цялата страна се върти около Марадона – споделя агентът. – Той кара хората да включват телевизорите си, пълни стадиони и издига хора по високите етажи.“

Дон Диего е Господ за аржентинците. Звезда с орел от бяло около главата си. Въпреки че е покрит, Марадона продължава да играе, но зле. В мач срещу “Коло Коло” се контузва. Легендата сам разбира, че времето му свършва и трябва да сложи край на кариерата си. Тогава се задава и паметното дерби срещу “Ривър Плейт”, за което Диего решава, че това ще е перфектният начин да каже “сбогом”.

В срещата обаче Марадона е муден, изостава от противниците, не помага с нищо на съотборниците си и логично на почивката е сменен.

„Бока“ печели с 2:1, а няколко дни по-късно, на 37-я му рожден ден, Дон Диего разбира, че за пореден път се проваля на тест за наркотици, което окончателно слага край на ерата Марадона.

Четири години по-късно идолът прави бенефис на “Ла Бомбонера”. ВИП-гост на терена е Христо Стоичков. „Футболът е най-здравият и най-важен спорт в света – рече дон Диего. – Направих грешки и си платих, за разлика от футболната топка – тя не може да бъде опетнена.”

Източник: Труд

Кефи ли те?

Заключиха мъж в магазин, той изпи каса бира

Съд наказа мъж да напише 144 мили неща на бившата