in

Goal.com: Божинов пропада вече 12 години

Ванко, Азис и Валери Божинов правят трио.


Реномето на Валери Божинов претърпя нов удар. Само броени дни след като бе освободен от „Лозана“, нападателят трябваше да прочете в един от най-престижните портали в света, че е сред големите, но и нереализирани таланти. Очерк за кариерата на 31-годишния таран направи немският вариант на Goal.com, а автор на статията е журналистът Даниел Бузе.

Заглавието на материала е красноречиво: „Валери Божинов: 12 години пропадане.“

На 18 години нападателят дебютира за националния тим на България на Евро 2004 в Португалия. По това време той е считан за мегаталант, но в последствие така и не изпълни очакванията.
Ако има ситуация, която да олицетворява кариерата на Божинов, тя е от 19 януари 2012 година. В третата минута на добавеното време между тогавашния му отбор „Спортинг“ (Лисабон) и „Морейрензе“ в мач от третия кръг на португалската Купа на Лигата домакините получават дузпа при резултат 1:1. Божинов е взел топката и е пред бялата точка, гледа към съотборниците си и чака. Обичайният изпълнител на дузпите е чилийският национал Матиас Фернандес, който иска да изпълни задължението си, но Божинов просто го избутва. Освирквания се чуват от феновете на домакините на стадион „Жозе Алвеладе“. Това, което следва е ясно – ударът на българина е париран. Така вместо да стане герой и да спечели мача, се случва обратното. Един ден след злополучния двубой клубът от Лисабон обявява, че заради своеволието си Божинов ще бъде наказан.
Можеше да се случи нещо добро, но всичко се обърка. Това беше така не само за тази януарска вечер в Португалия, а и някак си за цялата кариера на българина.

14 клуба за 16 години

Във въпросната ситуация излизат много страни на Божинов – неговото голямо самочувствие, а някои биха говорили и за голямо его. Неговият труден характер също така. Превъзходните възможности пред него и малкото, което е успял да извлече от тях. 14 клуба в 16 години говорят еднозначно за всичко това.
За последно Божинов игра за „Лозана“ в швейцарската Суперлига, но „игра“ е приятелски формулирано. В повечето случаи от преминаването си в тима през лятото играчът чакаше да му се даде шанс за кратки изяви. В турнира за купата на страната българинът реализира от дузпа срещу нискоразреден тим, а това е и единственият му гол за клуба. И ще си остане такъв, защото миналата седмица само след тримесечен престой нападателят разтрогна договора, въпреки че беше до 2019 година.
Прекратяването на контрактите са като един червен конец през кариерата на Божинов и не обрисуват добра картина за нападателя. Те са свидетелство за високите очаквания, които не са изпълнени. Те разкриват какви ядове е имало с българина.
Ако човек погледне списъка на клубовете, в които Божинов се е пробвал поне веднъж, може да прочете впечатляващи имена – „Фиорентина“, „Ювентус“ и „Манчестър Сити“, към тях се прибавя и вече споменатият „Спортинг“ (Лисабон). Ако все пак човек се вгледа още по-внимателно, трябва да установи, че нападателят е записал само два наистина силни периода в професионалната си кариера – през сезон 2004/05 бележи 11 гола за „Лече“ в Серия „А“, а през кампанията 2015/16 успява да се разпише 18 пъти за „Партизан“ в сръбския елит. Това са единствените години, в които българинът е вкарвал повече от 10 гола за първенство.
А ако кариерата му бъде обобщена още по-компактно, може да се каже, че от 2005 година тя постоянно и бързо върви надолу. Тогава той бе на едва на 19 години, а в момента е на 31.

Фалшивите заглавия

„Той е играч, при който винаги се случва нещо“, каза британският телевизионен журналист Дейв Фарър през 2007 година, когато Божинов преминава за много пари от „Фиорентина“ в „Манчестър Сити“. А мнението му е в позитивен смисъл, но след това изречението започва да звучи като лошо предчувствие. Във Флоренция не са доволни от Божинов, при „Ювентус“ той бе само резервен нападател в Серия Б, а в „Манчестър Сити“ дълго време бе контузен. И при следващите си отбори футболистът не можа да стъпи здраво на земята, докато неговото реноме след онзи случай в Португалия не бе напълно разрушено. Твърде малко ентусиазъм, липсваща форма, звездни маниери и личен живот преди всичко по страниците на светските издания свършват останалото.
Валери Божинов и две години по-младият вратар Николай Михайлов трябваше да поведат новата генерация на страната към успехи, които да напомнят на сънародниците им участието на полуфинал на световното първенство през 1994 година в САЩ. Двамата обаче не само споделят две бивши партньорки, те бяха един след друг заедно с една поп звезда и модел на „Плейбой“, но и спортната си съдба. Михайлов също е без отбор на 29 години, след като през 2011 година бе титуляр на тогавашния холандски шампион „Твенте“.

„Просто се нуждая от един шанс. Някой, който да вярва в мен“, казва Божинов през 2015 година. Такива хора има по време на цялата му кариера, но всички те са разочаровани.
„Мога отново да достигна най-добрата си форма“, твърди упорито нападателят. Тази седмица той започна търсенето на нов клуб. Представи чрез „Инстаграм“ как тренира във фитнеса, как тича и как вдига тежести. „Виждате ли, още го мога“, иска да каже нападателят с това.
Няма да е изненадващо, ако още някой отбор се пробва с Валери Божинов. Изненадващо ще е по-скоро, ако той направи един или два силни сезона, с които да може да спре пропадането си.

Кефи ли те?

Лабрадор започна работа в 5-звезден хотел

Несериозно! Мъж попита Гугъл как да обере банка, атакува и го хванаха