in

10 мига от кариерата на Руни за Англия


В името на рекорда – 119 мача, 53 гола, най-млад голмайстор за своята родина, №1 по попадения в историята на Англия, 22 двубоя като капитан. Зад всички тези цифри стои името на Уейн Руни. Големият нападател обяви края на своята кариера в националния отбор. Решението дойде само дни, след като легендарният футболист вкара своя гол №200 във Висшата лига. Предлагаме ви 10 мига от кариерата на Руни с фланелката на Англия.

Дебютът

Ако за фаталистите числото 13 е негативно, то за Уейн Руни това не важи. Нападателят направи своя мечтан дебют в националния тим на 13 февруари 2003-а. По това време той е на 17 години и 111 дни, но това не попречи на тогавашния селекционер Свен-Горан Ериксон да му гласува доверие. Руни записа първи минути за страната при изненадващата загуба от Австралия с 1:3 в приятелска среща. Дебютът го направи най-младия национал на Англия, преди постижението му да бъде подобрено от Тео Уолкът от „Арсенал“.

Най-младият голмайстор

Първото попадение с фланелката на „Трите лъва“ не закъсня много след дебюта. Талантливият играч се разписа срещу Македония в квалификация за Евро 2004. Нов връх за Руни, защото попадението го направи най-младият реализатор в първия отбор на „Трите лъва“ – 17 години 317 дни.

Мачът с Хърватия на Евро 2004

Добрите му изяви и хъса, който показа играчът на терена, му гарантира повиквателна за големия форум в Португалия. Там Руни бе в основата на надеждите на феновете за пробив в турнира. В груповата фаза Англия се нуждаеше от успех над Хърватия за място в елиминационната фаза. Два гола на Руни за успеха с 4:2 отвориха вратите за пратениците на Кралицата към следващата фаза на шампионата.

Първият голям удар

Точно когато Руни бе на гребена на вълната, дойде и първият голям удар от съдбата. Тежка контузия го извади за дълго от терените именно в елиминациите на Евро 2004. Новата звезда на Англия счупи глезен срещу Португалия. Впоследствие неговите съотборници паднаха с дузпи и напуснаха първенството.

Червен картон на мондиал

На следващия голям форум Руни преживя ново крушение. Нападателят игра на Мондиал 2006 в Германия с травма и бе далеч от познатата форма. Тимът все пак достигна до 1/4-финал, където съперник отново бе познатата Португалия. След сблъсък между Руни и Карвальо, нападателят бе изгонен, а крайният резултат е познат – отпадане с дузпи.

Алжир 2010

След като Англия не успя да се класира за Евро 2008, следващият голям форум бе световното ЮАР 2010. Там Руни и компания се издъниха звучно във втория мач от груповата фаза срещу Алжир (0:0). След срещата играчът на „Манчестър Юнайтед“ избухна пред една от камерите на терена, изкарвайки си яда на феновете на тима. По-късно Руни все пак се извини за думите си.

Победата над Украйна

След като пропусна първите 2 мача на Евро 2012 заради наказание, Руни се завърна за двубоя с Украйна. Звездата на тима вкара попадение, с което отборът спечели както двубоя (1:0), така и групата.

England Euro GIF by ESPN FC - Find & Share on GIPHY

Единственият гол на мондиал

Невероятно, но факт – Уейн Руни има само един гол на световни финали. Той падна в мач с Уругвай през 2014-а, но „трите лъва“ загубиха с 1:2. Първенството пък бе пълен фарс за Англия, завършила последна в своята група.

Гол №50

Дузпа срещу Швейцария счупи дългогодишния рекорд на Сър Боби Чарлтън за най-много попадения за националния отбор на Англия. Постижение, което през годините се опитаха да подобрят още Гари Линекер и Джими Грийвс, но без успех. Рекордният гол дойде в мач №107 на Руни за Англия.

Последно попадение

За последно Уейн Руни бе точен с националната фланелка на Евро 2016 в друг фатален за Англия мач. Нападателят се разписа отново от бялата точка, а съперникът бе Исландия. Впоследствие дойде и една от големите сензации в историята на световния футбол – отпадането на „трите лъва“ от абсолютния аутсайдер в турнира.
А историята можеше да е коренно различна, ако през 2001 година Руни бе приел поканата на Ейре да играе за юношите на тима. Въпреки, че баба му е от Ирландия, тогавашният юношата имаше една мечта – да носи фланелката на Англия…

Кефи ли те?

Куче изкопа половин килограм хероин в двора на стопаните си

Топ 5 американски рап песни от тва лято (ВИДЕО)