in

„Филип II” – стадионът, за който всички говорят

Цял свят говори за Македония след шоуто на националния стадион „Филип II”. И заслужено! Македонците приеха двубоя за суперкупата на Европа между „Реал“ и „Манчестър Юнайтед“, а след срещата се коментира повече съоръжението бижу, а не показаното от два от най-обичаните отбори в света. Дори УЕФА се поклони на македонците за организацията около мача.

„Благодарим ти, Скопие – написаха от централата. – Фантастични домакини!“

Каква обаче е историята на „Филип II”? Стадионът е с капацитет 32 233 души, а инвестираните в него пари са 60 млн. евро в период от 30 години.

Строежът на съоръжението започна през 1947 г. Мястото е стратегическо – между две от най-посещаваните кафенета в Скопие – “Опатия” и “Кермез”. Първоначално стадионът е с капацитет 15 000 души, които са разпределени в две трибуни – северна и южна. Едва през 1978 г. започва строежът в сегашната му форма. Той продължава… 30 години.

„Филип II” - стадионът, за който всички говорят

Почва се с южната трибуна. Завършена е за две години. Българският национален отбор изигра два мача на стадиона на Македония, който по онова време прилича на този на “Берое” – с една голяма трибуна и друга доста по-малка. И така до 2008-а. Тогава е приет проект за събаряне на старата малка северна трибуна и изграждането й на ново. Още тогава в Македония обявяват, че ще гонят най-високите критерии на УЕФА. И наистина го правят!

Днешният капацитет на северната трибуна е 10 338 седалки. Тя има централна ложа за ВИП гости с 494 места и място за медиите, което побира 248 журналисти. В северната трибуна са изградени и луксозни съблекални за играчи, съдии и делегати. Има специално помещение с ултра модерна механизация за поддържане на тревната площ, помещения за персонала на стадиона, отделни стаи за видео наблюдение и командно за осветлението на стадиона. Към тях трябва да добавим пространства за медицинска помощ, модерен прес център, както и зала за пресконференции. В частта на ВИП-а има ресторант и място за отдих.

„Приложени са всички нови и високи стандарти на ФИФА и УЕФА- хвалят се в Македония. – При възникнал инцидент публиката може да напусне стадиона за 7 минути и половина.“

„Филип II” - стадионът, за който всички говорят

Северната трибуна е пусната в експлоатация на 2 август 2009 година. С други думи – само 18 месеца след началото на строежа й. На 8 септември същата година започва изграждането на източна и западна трибуна. Направена е светкавична реставрация на южната, която също приема фенове, но под нова козирка и върху нови бетонни елементи. Така двата централни сектора се пълнят за мача „Работнички“ – „Ливърпул“, квалификация в Лига Европа.

„Филип II” - стадионът, за който всички говорят

На 24 април 2011 г. в употреба са пуснати двете трибуни зад вратите, които са били завършени, но само в първа фаза. Вторият етап обхваща реконструкция на терена и лекоатлетическата писта. Работниците запретват ръкави през септември. Година по-късно започва трети етап – фасадно озеленяване и осветление. Източната и западната трибуна имат всяка по 5962 места. Всеки сектор е със собствен санитарен възел. Има и по една огромна видео стена зад вратите.

През 2014 година са последните довършителни работи, с които се оформя и крайният вид на стадиона. Вложените 60 млн. евро си заслужават всеки цент. Видяхме го преди дни по време на финала за суперкупата на Европа между “Реал” и “Манчестър Юнайтед”. Стадион “Филип II” беше пълен, а крайните числа са 32 233 зрители, 494 места във ВИП ложата и 284 журналисти или това прави общо 33 011 души. А, да – и още половин милиард пред телевизионните екрани, голяма част от които може би за първи път чуха за Македония, но ще я запомнят като красива, модерна и непозната.

А за нас остават изводите, шегите и иронията. Все пак имаме нов терен в Царева ливада, ако изобщо знаете къде се намира…

В Румъния инвестират 123 млн. евро в 4 стадиона

Мариус Дунка, министърът на младежта и спорта в Румъния, заяви че 123 млн. евро ще бъдат инвестирани за ремонт на четирите стадиона в Букурещ. Става въпрос за “Генчa” (арената на „Стяуа“), “Валентин Станческу Гюлести” (арена на „Рапид“), “Динамо” и “Триумфалната арка” (собственост на федерацията по ръгби). Причината – приемането на четири мача от Евро 2020.

В Румъния ще се играят три срещи от груповата фаза на турнира и една от осминафиналите. Мачовете ще се играят на националния стадион, който също ще бъде подобрен, но четирите други ще бъдат използвани са тренировки от отборите.

Само за справка – и ние кандидатствахме за мачове от Евро 2020. С… добри намерения.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Дневникът на един вицепремиер

Четирима в ареста за изтичане на информация от “Игра на Tронове”