in

Осем души от света на футбола, които укриха данъци

Те може да са сред най-големите в света на футбола и месечната им заплата да надхвърля милион евро, но въпреки това не са от хората, които обичат да си плащат. Последният случай бе този с Кристиано Роналдо. Португалецът обаче е поредният обвинен. Играчът на „Реал“ е един от осемте големи в света на футбола, които укриха данъци.

Неймар – 18,21 млн. евро

Трансферът на Неймар от “Сантос” в “Барселона” през 2013 г. бе определен като сделката на века. Федералната данъчна служба в Бразилия обвини новата звезда на каталунците и неговия баща, че не са платини данък в размер на 18,21 млн. евро. Според футболиста всичко било едно недоразумение. В момента обаче всичко се проверява от независими одитори, а от по-нататъшното развитие ще е ясна и тяхната присъда. Данъчната афера около бразилеца се превърна в сага, която вече никой не помни кога точно започна, а й нейният край е също толкова неизвестен.

Кристиано Роналдо – 14,68 млн. евро

През последните седмици се вдигна голям шум около обвинението на испанските власти към Кристиано Роналдо. Според тях португалската звезда е укрила данъци на стойност 14,7 млн. евро за периода 2011-2014 година. Информациите, че заради обвинението Роналдо няма да продължи кариерата си в “Реал” шокираха всички фенове на “Кралския клуб”. В последните дни има затишие около скандала с Роналдо, но едно е ясно – на 31-ви юли звездата ще се яви в съда, за да даде показание в испанската столица.

Радамел Фалкао – 5,6 млн. евро

В края на пролетта испанската прокуратура повдигна обвинения в укриване на данъци и на Радамел Фалкао от “Монако”. Според държавните прокурори, колумбийският нападател е нарушил закона през 2012 и 2013 година, когато беше играч на “Атлетико” (Мадрид). Властите твърдят, че Фалкао редовно допускал грешки в декларациите си, но и получил незаконни плащания, които не са били обявени официално. Според оценката на прокуратурата, шампионът на Франция с “Монако” за миналия сезон е ощетил данъчните власти с 5,6 млн. евро.

Фалкао е обвинен, че е създал корпоративни структури – базирани в Колумбия и Вирджински острови фирми с цел да скрие приходите от имиджовите си права. Футболистът е трябвало да плати 822 609 евро през 2012 г. и 4 839 253 евро през 2013 г.

Лионел Меси – 3,63 млн. евро

През юни тази година Лионел Меси бе осъден в Барселона да плати глоби от 2 млн. евро и отнесе присъда от 21 месеца затвор. Според испанските закони обаче не се лежи зад решетките за икономически престъпления, при които присъдата е под 24 месеца. Така Меси ще мине с пробация. Баща му Хорхе отнесе 15 месеца присъда.

Звездата на “Барселона” е виновен за укриване на данъци в периода 2007-2009 година. Баща му Хорхе отнесе 15 месеца присъда.

Сумата от 3,63 млн. евро също трябва да бъде покрита от Меси.

В края на месец юни бе нанесен нов удар по играча.

В Испания се появи информация, че Меси е укрил и други 10 млн. евро, а може би и повече, чрез два филиала на Фондацията си за подпомагане на деца в родния си град Росарио.

Шаби Алонсо – 2,96 млн. евро

Друг минал през “Реал” (Мадрид). Шаби Алонсо бе обвинен през декември, отново от испанската прокуратура, за неплатени данъци в размер на 2,96 млн. евро. Сумата е натрупана от приходи във връзка с продажбата на имиджовите му права на компания в Мадейра. Става дума за периода след трансфера му от “Ливърпул” в “Реал” през 2009 г.

Въпреки това халфът не е застрашен от лишаване от свобода, защото Алонсо, ако се вярва на медиите в родината му, е постигнал споразумение с правоприлагащите органи и остава само да преведе въпросната сума в държавната хазна.

Жозе Моуриньо – 3,3 млн. евро

Списъкът с известни футболни звезди, които са укривали данъци, имат изключителен треньор – Жозе Моуриньо. Мениджърът на “Манчестър Юнайтед” може да лежи до шест години в затвор. Специалния бе обвинен от испанската прокуратура за нарушения в размер на 3,3 милиона евро. Това станало в периода когато португалецът бе начело на “Реал Мадрид” (юни 2010 г. – юни 2013 г.).

Освен лишаване от свобода мениджърът на “червените дяволи” може да отнесе максимална глоба от 20 милиона евро. Адвокатите на Моуриньо категорично отрекоха обвиненията.

“Жозе Моуриньо, който живя в Испания от 2010 г. до 2013 г. е платил над 26 милиона евро данъци, което се равнява на 41 процента от приходите му през въпросния период”, се казва в изявление на юристите.

Анхел ди Мария – 1,48 млн. евро

Полузащитникът на ПСЖ е поредната жертва на испанските власти. Анхел ди Мария вече чу присъдата си и постигна споразумение с прокуратурата. Бившият играч на “Реал” (Мадрид) бе обвинен в два случая на неплащане на данъци и използване на имиджови права в размер на 1,48 млн. евро. Сумата била натрупана за периода от 2010 г. до 2014 г., когато играеше на “Сантяго Бернабеу”. Аржентинецът получи 12 месеца условна присъда и нареждане за плащане на глоба от 2 млн. евро.

Интересно е да се отбележи, че голяма част от разследванията за данъчни измами са клиенти на световноизвестния футболен агент Жорже Мендеш.

Хавиер Масчерано – 1,46 млн. евро

През 2016 г. полузащитникът на “Барселона” реши всичките си проблеми с прокуратурата в Испания. Хавиер Масчерано бе обвинен от данъчните власти в нарушение при използване на приходите си от имиджови права, като сумата възлиза на 1,46 млн. евро. Аржентинецът обаче реагира като ужилен и вече изплаща дълговете си, както и наложената му допълнителна глоба в размер на 700 хил. евро. Преди да се стигне до доброволно плащане обаче Масчерано бе осъден на една година затвор. Играчът опитал да прикрие приходите си чрез свои фирми в Португалия и САЩ. След процеса обаче Масчерано постигна споразумение и започна да плаща. Футболистът на “Барселона” се покая и си призна за заобикалянето на закона и укритите от него 1,46 млн. евро данъци.

Източник: Труд

Кефи ли те?

10 неща, които би ти казало твоето куче, ако можеше да говори

“Наръчникът на едно брато” гостува в Бургас