in , ,

Който чете – печели, който не чете – не печели

„Който чете – печели, който не чете – не печели“. Това заяви Христо Стоичков по време на представянето си на книгата „Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8“. Събитието се проведе в центъра на София, а паркът около Националния дворец на културата буквално беше блокиран от деца, гости и фенове, които искаха да попият безценен опит от легендарната осмица.

Кавалерът на „Златната топка“ е описал най-важните детайли, които е научил във футбола. Те са побрани в 192 страници луксозно издание. Камата дори показа нагледно някои от тайните си във футбола. За целта Стоичков и таланти от школите на ЦСКА, „Чавдар“ (Етрополе) и „Локомотив“ (София) биха дузпи и демонстрираха умения на специално изграден терен.

„Децата се справиха отлично – каза Стоичков. – Говорихме си за тънкостите във футбола. Надявам се един ден българин отново да е на най-високото стъпало във футбола. Децата не трябва да се притесняват, а да работят всеки ден. Не само тренировките са достатъчни. Темите за ежедневието и училището също съм засегнал в книгата. Трябва да помагат на по-слабите, да се уважават. Следвал съм съвети на по-големите батковци и треньори, с които съм работил. Видяхте, че децата ни имат хъс и спортна злоба. Трябва да следват нещата, които съм написал. Пожелавам си след време да си говорим за тях отново.“

Лично за книгата гарантират световната звезда на „Барселона“ Лионел Меси, капитанът на каталунците Андрес Иниеста и мениджърът на „Манчестър Юнайтед“ Жозе Моуриньо.

„Най-важното за футбола, събрано на едно място“, гласи кратка рецензия на аржентинеца на гърба на книгата.

Специалния допълва: „Когато прочетете съветите на Стоичков, вече сте много по-близо до победата.“

Сред гостите на събитието бяха най-добрият треньор на България за XX век Димитър Пенев, националът Георги Миланов, славният голмайстор на „Славия“ Андрей Желязков, легендарният волейболист Борислав Кьосев и големия Георги Младенов, бивш баскетболист.

„Неговите успехи в клубния и националния отбор се знаят от всички – каза Димитър Пенев в типичния си стил. – Стоичков си е Стоичков. Доказан, уважаван и обичан.“

„Важното е да се обръща внимание на децата – допълни на свой ред Георги Миланов. – Стоичков го чувствам като баща. Винаги ми е казвал да не предавам приятелите си и съотборниците си.“

И най-щастливи от събитието отново бяха децата. Стотици малчугани и фенове се наредиха на опашка за автограф от големия номер 8. За участвалите в нагледните уроци имаше много подаръци. Всичко това се случи само часове преди благотворителния мач на Димитър Бербатов, организиран между неговата фондация и тази на Луиш Фиго. Двубой за бъдещето на България. А дни като тези, в които най-големите обръщат внимание и помагат на децата, казват много. Защото, както казва Камата, голям трябва да бъдеш не само на терена, а и извън него.

Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg

Кефи ли те?

Ето на каква възраст ще правиш най-добрия секс в живота си

Машината, която може да завие 100 цигари джойт за 5 минути (ВИДЕО)