in

Топ 10 футболни империи през годините

Кардиф, малко преди полунощ. В събота „Реал” стана за 12-и път шампион на Европа. Галактическата империя от Мадрид отново показа, че тя командва футбола. Много пъти в историята отбори са били истински династии, които са подчинявали всичко по пътя си. Ето кои са десетте най-славни отбора в историята според най-авторитетния германски спортен портал Sport1.de.

10. „Интер” (1962-1967)

Еленио Ерера, бившият треньор на „Барселона”, пренесе успеха в Милано. През 1964 и 1965 година „нерадзурите” спечелиха два пъти поред купата на европейските шампиони. Освен това треньорът донесе на „Интер” три поредни титли на Италия. Една от звездите беше Джакинто Факети. Левият бек гарантираше сигурността в катеначото, а освен това се славеше и с включванията си в атака. Факети вкара впечатляващите за защитник 75 гола.

9. „Ливърпул” (1975-1984)

Основата на големия тим от „Анфийлд” постави Бил Шенкли още през 60-те години. След него Боб Пейсли седна на треньорския стол и вече никой не можеше да размъти водата на „червените”. С Кевин Кийгън в атака, вратаря Рей Клемънс и футболисти като Рей Кенеди и Джими Кейс „Ливърпул” прегазваше съперниците си. През 1977 и 1978 г. „червените” спечелиха КЕШ. В периода 1976-1984 г. „Ливърпул” стана седем пъти шампион на Англия.

8. „Барселона” (1988-1994)

Йохан Кройф създаде първия отбор, който беше наричан „дриймтим” в историята. Холандецът модернизира работата в академията „Ла Месиа”, от където започнаха да се роят млади и жадни звезди. Кройф изгради уникален отбор около Христо Стоичков, Роналд Куман и Михаел Лаудруп. Върхът му бе спечелването на КЕШ през 1992 година. Между 1990 и 1994 година „Барселона” стана четири пъти поред шампион в Примера дивисион. След напускането на Стоичков си тръгна и Кройф, с което ерата свърши.

7. „Манчестър Юнайтед” (1991-1999)

Ерата на сър Алекс Фъргюсън бе започнала доста отдавна, но през 1991-а Юнайтед спечели КНК – със завръщането на английския футбол в Европа след наказание. Тогава започна доминацията на „Юнайтед” в новосформираната Висша лига. През 1993-а „червените дяволи” взеха първата титла след 26 години чакане. През 1997-а вече бяха за четвърти път шампион от пет сезона. Зенитът на отбора дойде през 1999-а, когато „Юнайтед” спечели требъл след невероятния финал срещу “Байерн” в Шампионската лига.

6. „Байерн” (1972-1976)

Баварците спечелиха най-много евроуспехи през 70-те години. „Байерн” стана първият германски отбор, спечелил КЕШ през 1974-а. Последваха още два трофея в турнира. Въпреки конкуренцията на славния тогава „Борусия” (Мьонхенгладбах) отборът от Мюнхен стана четири пъти шампион на Германия между 1970 и 1980-а. Моторът на баварската машина се наричаше Франц Бекенбауер. За възхода на „Байерн” се погрижиха треньорът Удо Латек и преместването на новопостроения „Олимпиящадион”. Наставникът доведе в отбора Паул Брайтнер и Ули Хьонес.

5. „Реал” (2014-2017)

„Кралете” спечелиха три пъти Шампионската лига в четири сезона. Историческа остава първата защита на трофея миналата събота в Кардиф. Въпреки че дойде като временен треньор, Зинедин Зидан превърна „Реал“ в един от най-силните отбори в историята. Разбира се, не може да се подмине добрата работа преди това на Карло Анчелоти и Жозе Моуриньо, които поставиха основите. На 32 години Кристиано Роналдо продължава да е ракетата носител на „Реал“.

4. „Милан” (1989-1990)

Ариго Саки пое тима през 1987 година, а после доведе холандското трио Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард. Още в първия сезон на Саки отборът стана шампион, последваха КЕШ, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа. Важна част от този „Милан” беше и Карло Анчелоти. Саки наложи футбол, който по-късно нарекоха „колективна интелигентност”. Треньорът искаше „11 футболисти да участват заедно във всяка ситуация без значение дали е в атака или защита”.

3. „Барселона“ (2008-2012)

По примера на своя бивш треньор Йохан Кройф ученикът Пеп Гуардиола опита да развие футбола и да направи най-силната „Барселона“ в историята. Новият тотален футбол се наричаше „тики-така”. Още в първата си година Пеп изведе каталунците до требъл, после вдигна още веднъж Шампионската лига. Гръбнакът на отбора бяха Лео Меси, Шави и Андрес Иниеста. Най-големите демонстрации на мощ бяха победите с 5:0 и 6:2 като гост на „Реал”.

2. „Реал“ (1956-1960)

В зората на модерния футбол „Реал” беше абсолютният хегемон с футболисти като Реймон Копа, Ференц Пушкаш и преди всичко Алфредо ди Стефано. Пет пъти поред Реал спечели КЕШ с тотално надиграване на съперниците. В първия финал падна “Реймс”, после “Фиорентина”, за да се стигне накрая до 7:3 срещу “Айнтрахт”. По това време обаче и конкуренцията не беше узряла да се бори с титана от Мадрид.

1. „Аякс” (1971-1973)

Докато свят светува, ще се разказват легенди за тоталния футбол на “Аякс”. Ринус Микелс направи истинска революция и спечели три пъти поред КЕШ. Там се роди и митът за Йохан Кройф. В системата 4-3-3 Летящият холандец играеше и като крило, и като централен нападател. „Играехме футбол, който никой в Европа не можеше да разбере”, спомняше си Кройф приживе. И до ден днешен всеки красиво играещ тим се сравнява с „Аякс” от 70-те години.

Кефи ли те?

Хуморът ви е 5-звезден, по-добри сте от антидепресант и още мнения на читатели

“Мумията” в кината от днес, брато