in ,

Съветите на The Fitness Chef: Здравословно ли е, диетично ли е?

Емануел Июджи – The Fitness Chef е въплъщението на здравословния живот, брато. От момче със слабо телосложение, той се превръща в бодибилдър и треньор, печели републикански и регионални титли в състезания по бодибилдинг и фитнес, а сега е при нас, за да разкрие част от тайните в залата. Именно това е и причината да го търсим за съвет често и дори да му отредим специално рубрика, в която да вкара както нас, така и нашите читатели във форма. Задачата е трудна, но не и невъзможна. Ето какво ни споделя той в днешната статия:

Здравейте батки, браточки и Цецки! В тази статия съм твърдо решен да променя живота на много надъхани трениращи, които изкупуват с тонове пилешкото месо от охладения щанд с идеята да станат много големи и яки. Същото важи и за тези, които се редят по „хелти“ магазините, за да дадат 50 лв. за годжи бери ,спирулина, алое вера и тн.

Истината е ,че тези неща помагат много, но те не са основополагащи в това да изградиш хубаво тяло, а само да помогнат за финалните детайли, които повечето хора не забелязват.

Първо ще обърна внимание на „супер храните“. Слагам ги в кавички, защото това е модерното им наименование. Обикновено хората, които ядат суперхрани като годжи бери, чия, алое, мака и тн., искат да намалят теглото си, а при тях на първо място трябва да е КАЛОРИЙНИЯТ ПРИЕМ.

За да отслабнеш, трябва да спазваш калориен дефицит – тоест да ядеш по-малко калории, от колкото ти трябват. Вече ако тренираш, тогава идеята е тези калории да бъдат от такива храни, които да подпомогнат възстановяването на мускулите и съответно по-оформената и красива физика. Какво общо има това със суперхраните?

Често попадам на клиентки, които закусват кисело мляко с овесени ядки, чия, годжи бери, кокосови стърготини,

черен шоколад, ягоди или мюсли. Ок, здравословно е, но дали това би било диетично за теб?

Ето един пример:

30 гр. чия

100гр. овесени ядки

250гр. кисело мляко

Кокосови стърготини: 5 гр.

700 ккал , 88 гр. Въглехидрати , 48гр. протеин, 19гр мазнини

Вкусно звучи, нали, но за една средностатистическа жена, която иска да отслабне, това са половината калории за деня и то, ако приемем, че тренира! Тоест при всички случаи тя ще надхвърли калрийния дефицит, няма да отслабне, а ще продължава да се мъчи, докато минава покрай щанда с баничките.

Вместо това нека заменим нещата така:

80 гр . овесени ядки

2 белтъка 1 жълтък

Канела, ванилия и 1 лъжица мед

На палачинки, гофрети, или запечени във фурната

420 ккал , 60гр. въглехидрат ,24гр. протеин ,10гр. мазнини.

Така ще имаме още 1100 ккал до края на деня, които спокойно да стигнат, за да може да останем в дефицит и в същото време да поддържаме по-бърз метаболизъм, заради възстановените ни мускули!

Затова моля , не си давай парите, ако не знаеш точно как и къде да използваш дадена храна. Да, тези суперхрани са здравословни, но има разлика между здравословното и диетично хранене.

На второ място искам да обърна внимание на заклетите любители на пилешкото месо, които вече не знаят да го варят ли, да го пекат ли или да го минат в блендъра с малко вода на шейк…

Пазенето на хранителен режим е задължително, за да постигнеш възможно най-бързи и най-добри резултати, но НИКОГА НЕ СТИГАЙ ДО КРАЙНОСТИ. Разнообразявай храната по всякакъв начин! Белтъчините с различни видове месо (пилешко,пуешко,свинско, телешко) и риба, както и в начините на приготвяне, за да може тялото ти да усвои по-лесно храната. Също така разнообразявай в приема на въглехидрати (ориз, кафяв ориз, картофи – печени, варени и др, овесени храни, хляб от лимец и др.). И най-важното ,стресирай организма постоянно, за да не се адаптира, прави дни с по-ниски въглехидрати. Също така прави и аеробни тренировки (няма да изчезнеш с тях), тъй като те подпомагат възстановяването след анаеробна тренировка, както и усвояването на храната.

И не на последно място ДАВАЙ СИ ПОЧИВКА! Един или два пъти седмично почини хубаво и си хапни каквото ТИ е на сърце. Нека организмът си отпочине, и метаболизмът да заработи наново.
Надявам се да съм бил ясен и полезен ,ако ти харесват статиите, може да ме намериш във фейсбук, където споделям различни рецепти и методи, с които по-лесно да спазваме един здравословен и диетичен живот.

Кефи ли те?

По-евтини билети в Народния театър до края на сезона

Да скочиш върху 1000 капани за мишки (ВИДЕО)