in ,

The Fitness Chef: Джънкът, който ни е позволен

Емануел Июджи, брато, или както някои го наричат – The Fitness Chef, има тежката задача да ни вкара във форма…за лятото…на 2020 година. Важното е, че имаме желание, но като всеки спортуващ и ние имаме своите въпроси. В случая се интересуваме дали и кога можем да си позволим т.н джънк – храната без хранителна стойност или с ограничена такава. Ето какво ни разкри той:

И аз съм човек, брато! Пазя диети, гладувам, но понякога се случва отвътре да ме засърби, да искам да отида до магазина и да си взема нещо забранено. Да го изям пред лаптопа вечер или просто да застана на опашката на кварталния дюнер, за да си поръчам един XL. Така е, това са неизбежни моменти от живота на една автентична батка, но ако ти искаш да си як, дори и след като да ядеш от този джънк, то ето какво може да направиш по въпроса.

Бургер

За да направиш класическия бургер по-малко забранен, имам няколко съвета, които да подпомогнат усвояването му и да не повлияят толкова на външния ти вид.

– Изяж го веднага след най-тежката ти тренировка в седмицата или след тази, в която тренираш някоя изоставаща мускулна група като РЪЦЕТЕ, напрамер.

– Поръчай си бургера БЕЗ сосове и БЕЗ пържени картофи! В повечето сосове има голямо количество Ета захар, за да ни зарибят още повече към тях, а за пържените картофи няма какво да коментираме.

Виж още, брато: The Fitness Chef: Ръки като козунаци

– Вземи си бургер с повече салата, месо и яйце. Може да е без кашкавал и втора питка но пак е бургерът, който душата ти жа-ду-ва.

– Храни се бавно. Когато ядеш фаст фоод, брато, не само на тялото ти му е нужно повече време, за да се почувства сито. Пий повече вода по време на храненето и не бързай да си поръчваш втори…

Пица

– Освен ако не ти се занимава да си я направиш вкъщи (най-добрият вариант), можеш да си поръчаш пица с възможно най-тънко тесто, повече месо и зеленчуци и без топени сирена или моцарела, а някое чисто сирене.

– Ако пък решиш да си я приготвиш у дома или да накараш жената най-накрая да свърши нещо, използвай брашно от лимец за тестото (лимецът има по благоприятен гликемичен индекс и не предизвиква резки промени в инсулина). Използвай истинско месо, приготвено предварително на тиган без салами и колбаси. Подбери си кашкавала да е нискомаслен, използвай млени домати а не предварително приготвени сосове.

Сладко

Джънкът, особено сладкото, може да бъде много полезен за възстановяването на мускулите след тренировка, тъй като тогава гликогена е изчерпан и усвояването е мигновено. И все пак придържай се към бързи въглехидрати, но без да са богати на мазнини и е-та. Аз често ям локум след трениовка, за да спра катаболизма на мускулите, може малко шоколад или банан.

И в крайна сметка, какъвто и джънк или храна извън дитетата ти да ядеш, гледай да бъде около тренировката, за да я усвоиш максимално или в началото на деня – пак по същата причина. А ако искаш съвсем да не ти навреди направи леко „разреждане“ ден-два преди този вид храна като намалиш калориите и въглехидратите и увеличиш аеробните тренировки, за да поизчистиш тялото и да приготвиш организма за този джънк.

Следи отблизо The Fitness Chief ТУК! 

Кефи ли те?

Слагат край на съдийските грешки с видеоасистент

Вечното дерби, бокс и още спортни събития, на които да къркаш