in

Kрай на милионните трансфери в Китай

Китайската астрология има изключително важно значение за Изтока и представлява една от най-древните философски точки за съществуването на поднебесната република. Според техния хороскоп 2017-а е Годината на Петела.

„Генерално почистване е девизът за годината. – Очакват се големи промени – от местожителството до начина на живот, имидж и вкусове.“

В китайската футболна федерация явно знаят какво гласи годишният хороскоп и започнаха с ходове за коренна промяна. Те бяха направени само няколко дни преди започващия в петък шампионат. Решено беше броят на чужденците, които са на терена в даден двубой, да бъде намален от 4 на 3. Според новите правила клубовете могат да регистрират поне 27 китайски играчи, като четирима от тях трябва да са под 23-годишна възраст. На отборите се разрешава картотекиране на 5 чуждестранни полеви футболисти и абсолютно се забранява привличането на вратари с националност, различна от… китайската. Тимовете са задължени играч под 23-годишна възраст да започва титуляр всеки мач. В противен случай следва служебна загуба и жестока финансова санкция.

Всичко това изглежда в противовес с бума на многомилионните трансфери тази зима. Клубовете от първенството похарчиха чували с пари за играчи от калибъра на Карлос Тевес, Оскар, Аксел Витсел, Хълк, Алекс Тейшейра, Джаксън Мартинес…

Kрай на милионните трансфери в Китай
Графика: Труд

Тевес, играл за манчестърските „Юнайтед“ и „Сити“, дори стана най-скъпоплатеният футболист в света. Нападателят ще получава около 40 млн. евро годишно. Това е доста над заплатите на най-големите актуални футболни звезди – Кристиано Роналдо (17,5 млн. евро) и Лионел Меси (16,1 млн. евро). Заговори се, че пипалата на местните клубове ще се опитат да стигнат дори и до португалската и аржентинската звезда. Имаше и бомбастична оферта за Уейн Руни от „Манчестър Юнайтед“. С оглед на милионите, които разполагат в Китай, такива сделки не звучат като фантазия. Но това едва ли ще се случи.

„Новите правила влизат в сила, защото ще са в полза на развитието на китайския футбол – обявиха от федерацията. – В един по-късен етап решението ще даде резултат и ще допринесе за напредъка на китайските играчи. Всички искаме едно – силен национален отбор. Това ни накара да предприемем такъв ход.“

Гаел Какута от „Хабей Форчън“ и Джаксън Мартинес от „Гуанджоу Евъргранде“ вече мислят за завръщане в Европа. Китайските клубове ще трябва да купуват най-доброто, а няма да хвърлят пари на килограм. Още повече че централата готви и таван на сумите за трансфери – 30 млн. евро. Има и вариант „Б“. Цифрите над споменатата похарчена за привличането на играч да бъде налагани със сериозен данък. Това означава, че лудостта в поднебесната република ще утихне и животът във футболните среди ще се върне към нормалното. Случай като този с Чендонг Жанг няма да има. Китаецът струва 475 000 евро, но бе купен от „Хабей“ за… 40 пъти повече – 20 млн. евро.

Федерацията реши местните клубове да инвестират не по-малко от 15% от приходите си в своите школи. Ход, благодарение на който един ден мечтата на ръководителите на Цар футбол в страната може и да се случи, а именно – домакинство на световно първенство и… атака на златния трофей.

Училища и университети в страната вече полагат изпити по футбол след нареждането на президента Си Дзинпин. Лидерът на държавата с икономика №2 в света начерта план за развитието на футбола, а крайната цел е Китай да стане световен шампион. До 2020 година 50 милиона души в страната вече ще играят футбол, 6000 стадиони и игрища ще бъдат реновирани, а в близките 10 години ще бъдат изградени общо 50 000 училища за футбол.

Годината на Петела може да е повратната точка, която да доближи Китай до обявената цел.

Кефи ли те?

Съветите на The Fitness Chef: Честите посещения във фитнеса могат да вредят

Китайка роди два пъти за една седмица