in , ,

Последният Phantom на Rolls-Royce докарва ерекция

Снимки: Rolls-Royce
Снимки: Rolls-Royce

Това е нещо много повече от скъпа кола, брато. Това е мит, слава, инвестиция за поколения напред. От 90 години насам Rolls-Royce Phantom е символ на всичко най-най-най в автомобилния свят – апогей на технологиите, лукса и престижа. И когато един такъв паметник на цялата индустрия си отива, трябва да свалим шапка, но без тъга, защото съвсем скоро ще бъде построен следващият и той ще бъде още по-добър. Абе, направо си дърви!

В първия ден на февруари от завода на Rolls-Royce в английския град Гудууд излезе последният екземпляр от седмата генерация Phantom. От представянето на това поколение през 2004 г. до днес са продадени почти 7000 броя, но производствените мощности вече се пренастройват за бъдещия модел Phantom. Той ще запази консервативния си дизайн, но ще бъде променен радикално технически и ще олекне значително с новата алуминиева каросерия.

Последният Phantom от настоящата генерация е специална изработка по поръчка на автомобилен колекционер и любител на морските пътешествия. Лимузината е с удължена база и каросерията е разтегната до 6,09 м. Тихият бензинов двигател V12 с обем 6,75 л изпраща към задните колела тягата на 460 коня и 720 Nm въртящ момент.

Огромната мощност изстрелва тежащия над 2,5 тона автомобил за по-малко от 6 секунди до 100 км/ч, максималната скорост традиционно е ограничена на 250 км/ч. Въздушното окачване с електронен контрол неутрализира неравностите по асфалта и собственикът на последния Phantom ще има чувството, че се носи по пътя както с голям кораб в морската шир.

Поръчковата изработка на интериора наистина създава атмосфера като в океански лайнер от 30-те години на миналия век. На таблото е инсталиран красив аналогов часовник в яхтен стил с 24-часови зони. На апликациите от първокачествена дървесина на изобразени стилни рисунки на ретро кораби. Подът е постлан с нежна материя от агнешка вълна, седалките са тапицирани в светлосиня кожа, гумите са с бели бордове, емблемата върху решетката е изработена от чисто сребро.

По един толкова изискан начин са комбинирани мотиви от двата вида транспорт, които и до днес въодушевяват хората да пътешестват – автомобилния и морския. По въпроса за цената на последния Phantom джентълмените от Rolls-Royce деликатно мълчат. Знае се обаче, че базовият вариант на дългата база струва от 400 000 евро нагоре.

Кефи ли те?

Ново шоу чака София: Бербатов срещу Фиго през юни (ВИДЕО)

Продава се колата, в която убиха Tupac, цената е фиксирана (СНИМКИ)