in ,

Какво правят пилотите от Формула 1 в пенсия?


Изненадващото решение на Нико Розберг да напусне Мерцедес и Формула 1 насочи вниманието към живота на пилотите в пенсия. Какво правят най-бързите мъже, когато паркират болида завинаги?

Собствен бизнес
Примери: Ники Лауда, Нелсон Пикет, Дейвид Култард
По правило в края на своята кариера пилотите имат по няколко десетки милиона в банковите си сметки.
Затова много от тях се хвърлят с главата напред в различни бизнес начинания. Може би най-яркият пример в това отношение е Ники Лауда, който основа собствена авиокомпания Lauda Air. В началото самолетите на Лауда извършваха само чартърни полети, но през 90-те години на миналия век вече летяха и през Океана. Успешен бизнес завъртя и Нелсон Пикет. Бразилецът продава системи за спътникова навигация, с която може да се проследи дори камион в пустинята. Друг бивш пилот – Дейвид Култард, управлява верига хотели, а Педро Динис притежава супермаркети.

Селско стопанство
Пример: Джоди Шектър
Южноафриканецът Джоди Шектър е единственият човек в света, печелил световната титла във Формула 1 и наградата за най-добро натурално телешко месо.
След като слезе от болида, Шектър опита какво ли не: да играе професионално тенис, да произвежда симулатори за стрелба… Преди 25 г. обаче той се премести в Англия и започна да произвежда храни с органичен произход.

Управление на отбор
Примери: Джак Брабъм, Брус Макларън, Герхард Бергер и др.
Мечтата на много пилоти е да създадат собствен тим. В по-романтичните времена това беше възможно, но вече не е толкова лесно. Затова много бивши състезатели заемат ръководни длъжности в различни отбори. Герхард Бергер стана съакционер в Торо Росо, а Ники Лауда беше назначен за почетен президент на Мерцедес във Формула 1.

Мениджмънт
Примери: Йос Ферстапен, Кеке Розберг
Някои бивши пилоти успяват да превърнат в шампиони собствените си синове, като управляват тяхната кариера. Успехът зависи както от таланта на детето, така и от амбицията на бащата.

Политика
Пример: Карлос Ройтеман
Аржентинската звезда във Формула 1 от 70-те и 80-те години на миналия век се гмурна в политиката, а през 1991 г. беше избран за губернатор на ключовата провинция Санта Фе.

Източник: в-к “7 дни спорт”

Кефи ли те?

Ибаси змията, ибаси мамата – Хванаха питон, изял три елена

Емо Чолаков обяви за издирване Издислав и още култови цитати от него