Ибаси змията, ибаси мамата – Хванаха питон, изял три елена

Ибаси змията, ибаси мамата – Хванаха питон, изял три елена

В САЩ хванаха над 4,5-метров тигров питон, в чието тяло бяха открити полупреработени останки на три елена, брато. Ибаси змията, ибаси мамата…

Гигантското влечуго бе открито в природния резерват Евъргрейд в южната половина на полуостров Флорида. То трябваше да бъде приспано, за да бъде хванато и изследвано. Последните му жертви се оказаха женски белоопашат елен с тегло 45 килограма и два малки еленчета с тегло от 17 и 13 килограма. Учените смятат, че питонът ги е хващал поединично в продължение на три месеца. Най-вероятно ги е нападал при техния водопой, криейки се във водата.

„Ако питонът може да изяде три елена за три месеца, то какво още той може да яде, което ние не знаем“, каза биологът Скот Бобек от Колежа Дикинсън в щата Пенсилвания.

Той е съавтор на изследването. Тигровия питон има стандартна дължина от 3,7 метра, а най-дългия му екземпляр е достигал 5,74 метра. Този вид влечуги са попаднали случайно във Флорида преди 30 години от Югоизточна Азия.

Бобек признава, че специалистите не могат да кажат мащаба на тяхната популация. След появата на питоните в резервата, броят на живеещите там еноти, зайци и други подобни животни паднал. Чудно защо ли?!