in

Страх и ненавист в Загреб

Сблъсъкът между Хърватия и Сърбия днес се явява най-големият сблъсък в световните квалификации. Може да има и други отбори, които се набиват на очи, когато се изправят един срещу друг, но просто те не могат да се мерят с това съперничество.

Преди повече от две десетилетия, страните се разделиха с кървава война, която започна през 1990 г. Всичко започна заради един футболен мач. На 13-и май се изправят Динамо Загреб и Цървена звезда на стадион “Максимир”. Случайно или не, съоръжението ще бъде домакин на днешната среща между Хърватия и Сърбия. След тогавашния сблъсък, двете агитки правят бунт, който дава началото на гражданска война, а тя от своя страна води до разрушаването на старата Югославия. Загиналите са над 20 хиляди.

Тази вечер “Максимир” отново ще е пълен

“Организираните групи не са разрешени. Обещаваме, че ще има арестувани”, обявиха от хърватската футболна централа, която добавя, че феновете, наруши ли закона, ще лежат минимум 30 дни в местния дранголник.

“Това е специален мач и съперничеството е огромно. Трябва да подходим към този мач, както всеки друг, иначе не се знае какво може да се случи”, заяви сръбският футболист Душан Тадич.

Докато играчи и треньори се опитват да намалят напрежението преди мача, феновете и медиите създават хаос. Налице са сериозни проблеми с етническото многообразие в Хърватия. Миналата седмица, политик нападна сърбите, като ги обяви за гости в страната наред с другите малцинства. По това време пък хулигани атакуваха православен свещеник, поради асоцииране на религията на своите деди. Най-тревожно обаче бе изказването на президента на Динамо Загреб – Здравко Мамич, който публично обиди член на хърватското правителство само заради сръбските му корени.

В Хърватия положението е военно, тъй като места на “Максимир” няма да има за всички фенове на Сърбия

“Това е един от мачовете, които ще помните цял живот”, прогнозира дни преди мача нападателят на Хърватия и Байен Мюнхен Марио Манджукич.

Връзките между двете съседски страни се подобряват с времето, но спортните събития винаги са от най-висок риск най-вече заради националистично настроените хулигани. Разделението между двете страни обаче ще започне отново в 19:00 часа българско време, когато и едни и другите ще се стремят към две неща: гордост и победа. Историята отново ще се пише на “Максимир”…

Кефи ли те?

Българи измислиха нов сорт броколи

Трейлър на “Аз, проклетникът 2” (ВИДЕО)