Петък е, брато, и от сутринта мислим за пиене. Извини ни, но ангелите ни са слаби, а шефовете ни – гадове. Именно те, както и жената, са основните генератори на нашата жажда.
Истината е, че си търсим оправдание и причина за този наш порок, но да не задълбаваме в темата. Вчера беше международният ден на тъмната бира, но ние не знаехме и пихме вино.
Това е и причината сега да поправим тази грешка като първо те запознаем с няколко интересни факта за тази напитка, а после изпием на екс една хубава пенлива халба. Наздраве, брато!
– Тъмното пиво произлиза от напитка, известна като портър. Произведено е за първи път в Ирландия през 30-те години на 18-и век.
– Най-известната тъмна бира, любима на милиони хора по света, е ирландската “Гинес”.
– Тъмната бира “Гинес” се продава в над 150 страни в света.
– Наливането на прочутото тъмно пиво е цяло изкуство. Съвършеното наливане на бира “Гинес” отнема 119,53 секунди.
– За оптимален вкус бирата “Гинес” трябва да се поднася с температура 6 градуса Целзий.
– Въпреки че бирата “Гинес” изглежда почти черна, същинският й цвят е много тъмен нюанс на рубиненочервено, който се дължи на печения ечемик.
– Един от най-известните производители на бира “Гинес” в света е пивоварната “Сейнт Джеймсис Гейт” със седалище в Дъблин, Ирландия.
– Около 30 процента от продукцията на бира “Гинес” се продава в Африка.
– Разновидностите на прочутото тъмно пиво са над 20. Производителите на “Гинес” постоянно изпробват нови рецепти.