Зубъри без гаджета предсказаха победителя на Евро 2016

Зубъри без гаджета предсказаха победителя на Евро 2016

Math background
Math background

Предварително се извиняваме на всички математици, брато. За нас това винаги е бил предмет, който сме свързвали с изключително трудни и непостижими за нас цели. Респективно, всички, които са били силни по алгебра и геометрия за нас са били зубъри. Няма логика, знаем, но винаги сме били малко крайни.

Сега математици от университета в Инсбрук създадоха статистически модел, който позволява да бъдат предсказани резултатите от Евро 2016 с определена вероятност. Дотук нищо не разбрахме освен, че става въпрос за футбол.

Според прогнозите на пичовете, които по наши прогнози рядко връзват разговори с жени, с най-големи шансове да станат победители в първенството са Франция и Германия. За да предскажат победителите, учените са взели данни за вероятните резултати от мачовете от 19 букмейкъри и са ги използвали в сложен статистически модел, позволяващ да бъдат предвидени всички възможни мачове между отборите и печелещите ги. Някой да преведе последните 3 реда.

Според този модел Франция ще спечели първото място с вероятност за победа 21,5 процента. Следва Германия с 20,1 процента. Защитаващият титлата отбор на Испания е на трето място с 13,7 процента вероятност за победа.

Моделът позволява също да бъде предсказано кои отбори ще играят заедно. Тъй като Франция и Германия са фаворити в своите групи, има голяма вероятност те да се срещнат на полуфинала. Победителят от мача ще играе с Испания на финала. Вероятността да играе с Испания на финала за Франция е 5,7 процента, а за Германия 5,4 процента.

Статистическият модел доказа надеждността си при прогнозиране на резултатите на двете предишни Европейски първенства по футбол и на Световното първенство. Математиците обаче подчертават, че моделът им не може да предскаже резултатите от мачовете 100 процента. Той само оценява вероятността за победа на един или др