in

Сълзите от изпадане са непознати за малцина

Rookery,_Vicarage_Road
Наведени глави, сълзи, притихнал стадион, бесни ръководители… Така може да бъде описана обстановката в един отбор, който току-що е изпитал срамното чувство да изпадне от елита.

Подобен кошмарен сценарий е присъщ за малките клубове, които в историята си вече са имали такава съдба. В действителност през годините Фортуна е подложила на изпитания някои от най-великите отбори. Последният такъв е „Астън Вила“. Седемкратният шампион на Англия ще се подвизава в Чемпиъншип през следващия сезон. По този начин бившият тим на Стилиян Петров скъси списъка до едва 6 отбора, които винаги са оцелявали във Висша лига.

Клубовете с безупречен стаж от 1992 година насам са „Тотнъм“, „Челси“, „Арсенал“, „Евертън“, „Манчестър Юнайтед“ и „Ливърпул“. Но има едно голямо „но“. Нито един отбор не е с пълен набор от сезони в старата Първа дивизия. Дори и „артилеристите“, които имат най-дълъг престой в елита. През 1913-а „топчиите“ завършват на дъното и се връщат обратно след края на Първата световна война. На Острова единствено шотландските „Селтик“ и „Абърдийн“ са безупречни. Както и северноирландските „Клифтънвил“, „Гленторан“ и „Линфийлд“. Това трио плюс „Селтик“ са абсолютните хегемони на Стария континент със 126 елитни години.

Германия

„Хамбургер“ е единственият отбор, който може гордо да заяви, че не познава чувството да си абсолютен аутсайдер в елита на своята страна. 25-кратният шампион „Байерн“ само веднъж е мизерствал през годините. Случва се през далечната 1955-а, когато се състезават в Оберлигата. Въпреки това баварците запазват елитния си статут и година по-късно печелят своята първа купа на Германия. След създаването на Бундеслигата „Байерн“ никога не е повтарял срама от 1955-а.

Италия

Редицата скандали на Апенините скъсиха списъка с оцелели до един отбор – „Интер“. Много преди изхвърлянето на „Ювентус“ от Серия „А“ през 2012-а същата присъда получи и „Милан“. Заради скандал с черно тото с „Лацио“ през сезон 1979/1980 и двата тима бяха пратени по административен път в Серия „Б“. Година по-късно „росонерите“ се завърнаха сред най-големите. Последва много слаб сезон в калчото и първо истинско изпадане на базата на резултати през 1982 г.

Испания

„Реал“ и „Барса“ не са единствените отбори с чисто минало. Такъв е и „Атлетик“ (Билбао). И трите клуба играят в Примера дивизион от 1928 година насам.

Пет носители на КЕШ ритат по долните дивизии

Пет велики отбора могат да се „похвалят“ с участие в долните дивизии, след като вече са достигали най-високо стъпало в Европа – КЕШ. „Милан“, „Ювентус“, „Манчестър Юнайтед“, „Нотингам“ и „Олимпик“ (Марсилия) минават през ада, а „Форест“ и до момента не може да се съвземе.

Шумен скандал с уговорени мачове прати през 1994-та във втора дивизия първия френски тим, спечелил евротурнир. А собственикът на клуба Бернар Тапи се свлече от върха в… затвора заради финансови машинации.

„Юнайтед“ пък изпада от елита през 1974-та след слаби резултати, въпреки че вече беше поставил във витрината си трофея за №1 в Европа. През 1993-та същата съдба спохожда и „Форест“. Към днешна дата тимът е 20-и в Чемпиъншип и ще си прави компания с шампиона на Европа от 1982 г. „Астън Вила“.

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

Батман виновен за надраскано огледало в Шотландия (ВИДЕО)

Volkswagen анонсира хибрид с 376 коня