in

Първият шампион на България стана на 100

Vladislav

Може да си фен на Левски, ЦСКА, Ботев или Локомотив Пловдив, но това не променя факта, че първият шампион на България е ФК Владислав. Днес се навършват 100 години от създаването на варненския клуб, който е предшественик на днешния Черно море.

Пясъчният часовник на времето отмери точно 100 години от онзи ден, когато една дузина момчета, влюбени в онази не особено популярна тогава игра наречена “ритни-топ”, решават да си направят свое собствено дружество. Едва ли те самите са осъзнавали тогава, че полагат основите на една истинска футболна легенда.

На 3 април 1916 година се ражда Спортно-туристическо дружество “Напред”. Главен инициатор е Георги Антонов Георгиев. Няколко години по-късно дружеството се превръща в легендарния Спортен клуб “Владислав” – първият носител на най-ценното отличие в историята на българския спорт – Царската купа през сезон 1924/25.. Варненци повтарят този успех още през следващата кампания 1925/26, както и през сезон 1933/34. Владислав е ставал и вицешампион на страната през сезоните 1927/28, 1929/30, 1937/38 и 1938/39, а също така е и първият български клуб, който е провел футболна среща в чужбина. На 23 август 1923 година Владислав побеждава Виктория (Констанца) с 2:0 като гост в Румъния.

Човекът дал най-голям тласък за развитието на отбора е Ернст Мург. Докрай отдаден на каузата на “детелините”, той е в основата на написването на клубен марш, избирането на детелината като клубен символ и финансов спомоществувател. Именно Ернст Мург е водачът на тима при шампионските мачове през 1925 и 1926 г.

Победният марш на клуба печели както симпатизанти, така и предизвиква завист у редица опоненти. Един англичанин признава, че това което “Владислав” е постигнал, биха завидели дори и в Англия.

1927 година, се случва нещо, което едва ли има аналог дори в света. При реалната възможност Владислав да стане вечен притежател на Царската купа, Българска национална спортна федерация (БНСФ) променя правилника и не провежда държавно първенство.

На 18 февруари 1945 година на футболната карта се появява обединения клуб Тича-Владислав 45, а две години по-късно към името се прибавя и Приморец. Така през 1948 година клубът отново е приеменуван от ТВП на Ботев. По този начин Владислав вече го няма в името на клуба.

Пълна информация за историята на СК Влавислав може да намериш в най-новата книга на Стефан Янев, Иван Карабаджаков и Димчо Димитров, под редакцията на Велико Димитров “Шампионът Владислав и купите на “моряците”. В книгата се проследява историята на клуба до паметното спечелване на двете национални купи от моряците през 2015 г. В нея е събран богат материал и точна статистика за мачовете, футболистите, треньорите, спортните деятели и ръководители през дългата история на един от най-старите клубове в страната. Книгата е неоценим справочник и източник на знания за обичания от варненци футболен клуб Черно море.

Текст: varnautre.bg

Кефи ли те?

Стадионите, на които не сте добре дошли

С бира и футболен билярд дадохме старт на „Каменица Фен Купа 2016“