in ,

Легендата за Трифон Зарезан

Легендата за Трифон Зарезан

Днес имаме двоен празник, брато – влюбени сме в бирата, а и пиенето като цяло. Такива сме и по-добре да го признаем сега, отколкото да ни мислиш за възпитани джентълмени. Ай сикана!

Пием от сутринта и изобщо не ни е срам от този факт. Един живот живеем и ще го живеем по начинът, по който ни харесва. И някъде в този промеждутък, докато се замислихме за Трифон Зарезан, за митовете и легендите, които се водят за него. Има много, но ние ще ти покажем само тези, които си заслужават.

Едната легенда разказва, че когато Трифон бил само на 17 години излекувал дъщерята на римския император Гордиан и по този начин спечелил признание и слава. След няколко години се опитали да го накарат да се откаже от християнската вяра, но той отказал и бил изпратен на съд. Осъдили го на смърт, чрез обезглавяване. Когато го извеждали извън града, той се обърнал на изток, горещо се помолил и благодарил на Бога, че го удостоил “с мъченически венец”. Докато се молел, склонил глава и издъхнал и се отървал от мъчителната смърт.

Друга легенда разказва, че когато Трифон зарязвал лозето си, край него минала Богородица, според поверие негова сестра, с малкия Христос. Тя отивала да си чете молитва по случай 40 дни от раждането. Трифон й се присмял. Богородица преглътнала обидата и пътьом, като се прибирала, минала край жена му и й казала да занесе превръзки на мъжа си в лозето, че си е отрязал носа.

Жената веднага тръгнала. Като разбрал защо е дошла, Трифон се зачудил:
“Как ще съм го отрязал, като държа косера обърнат надолу, а не нагоре!”

И за да й покаже, обърнал косера, замахнал и неволно отрязал върха на носа си. Затова го наричат “Зарезан” и на иконите е изобразяван с косер в ръка.

В деня на светеца се извършва ритуално зарязване на лозите. Ритуалите и обредите, които се извършват на този ден са свързани предимно с нас, братоците. Участието на жените се свързва само с приготвянето на празничната трапеза. На този ден те замесват квасен обреден хляб. Коли се и се пече кокошка, която се пълни с ориз.

В някои райони на страната, най-вече в Северна България, мъжете от дадено населено място стават рано и отиват на лозето, където извършват ритуалното зарязване. Веднага след зарязването се поливат лозите с вино за плодородие и берекет.

В някои други места се извършва ритуално ритане на безплодно дърво. Това се прави, за да даде най- плод. След тези тези ритуали мъжете слагат трапеза с ястията, сготвени съпругите им. Тогава се избира цар, който на някои места се нарича и Трифон. Избраният бива закичен от венец от лозови пръчки, което напомня на древните изображения на Дионис. Дружите мъже го носят или го возят като владетел. Избраният за цар изпълнява своите задължения в продължение на една година. На следващия празник се избира друг.

Кефи ли те?

В Южна Корея честват Свети Валентин всеки месец и още факти за празника

Той напусна работа, за да превърне автобус в подвижна кръчма