in , ,

Финландската брадва, с която дървата се цепят сами

af36b63d216988ea04caef41ed5de43c_original
Този материал е посветен на всички онези мъже, които след някой друг месец ще цепят дърва с пот на челото. Познато ни е, брато, защото ние също сме извършвали подобна дейност, а по-лошото е, че предвид зимата, която наближава и цените на парното, ще ни се наложи пак да хванем брадвата.

А брадвата (повтаряме се, но така се засилва усещането), та брадвата е инструмент, създаден преди повече от 1.5 милиона години и е много популярна и широко използвана и в днешните модерни времена.

Въпреки това, изглежда, че Хейки Карна от Финландия не е напълно удовлетворен от функционалността на този инструмент, което го принуди да направи някои нововъведения.
Той не е доволен от енергията, която влага всеки път, когато трябва да стопли своята скандинавска Цецка. След задълбочено проучване, той е изобретил “Vipukirves Leveraxe”. Инструментът, който улеснява цепенето. Острата част на въпросния горски уред е прикрепена към външната страна на дръжката, а не в центъра, както са традиционните. Това води до изместване на центъра на тежестта на брадвата. По този начин “Leveraxe” разчита на ротационната енергия, която всъщност избутва дървата като лост.

29163029070310
“Всеки, който се е опитал да цепи дърва с традиционна брадва знае, че това отнема много енергия, за да проникне в сърцевината на дървото. Няма повече да се налага напразните първи тежки удари само, за да получите разделянето на две части. Това е, защото дизайнът на “Leveraxe” не изисква много сила”, казва изобретателят.

Според официалния сайт, друга много забележителна характеристика на “Leveraxe” е сигурността, която предоставя на потребителя. Малкото брадве предлага по-голям контрол, нещо, което не се случва с традиционните такива. Причината е, че финландският инструмент променя кинетичната енергия на въртеливо движение, което го прави по-лесно да се контролира. Цената на уреда е 99 долара, което малко ни изстуди мераците да си го купим, но пък си направихме кефа с този материал, за да стоплим душата ти.

finlandes_aplica_fisica_e_reinventa_o_tradicional_22machado22_15_milhoes_de_anos_depois

Кефи ли те?

Чакаме “Лоши момчета” 3 и 4, Уил Смит е под въпрос

Гошо от Почивка си има силна конкуренция в лицето на C Ridah (ВИДЕО 18+)