in , ,

С шнорхел и плавници в подводния музей в Карибско море (СНИМКИ)

monumental_underwater_museum_08
Подводен музей звучи толкова налудничаво и същевременно толкова реално. В свят, наситен с всякакви модерни забавления, е нужно малко екзотика и адреналин. Именно това ти дава “Тиха еволюция” – проект, който стартира през 2009 г. Въпросният музей е построен във водите на Карибско море и в непосредствена близост до мексиканския курорт Канкун.

Обшо 400 фигури, които са изработени от специален PН-неутрален и корозионно устойчив бетон, са поставени на десет метра под морското равнище. До там се стигна само с неопренов костюм и плавници или казано иначе скуба дайвинг.

Роберто Диаз Авраам, един от основателите на музея, го описва като “изкуство на опазване.” Всяка скулптура притежава специални тихи местенца, които помагат за отглеждането на морски живот, като същевременно осигуряват сигурно убежище. Другата задача на музея, който носи името Museo Subacuático de Arte, е възстановяването на кораловия риф.

Шест художници са в основата да се композират творбите, които красят дъното на Карибско море: Джейсън Тейлър, който е и съосновател на музея, Роберто Диаз Авраам, Салвадор Куироз Енис, Родриго Рейес, Карън Салинас Мартинес и Енрике Мирелес, но голяма част от творбите са от Тейлър.

monumental_underwater_museum_17

Някои от статуите му символизират растежа на нов живот. Възкресението” е създаден с помощта на коралови парчета, които са се счупили по време на гръмотевична буря в Канкун. В същото време подводният Фолксваген костенурка, е направена специално за омарите. Колата има дупки, за да позволи на черупковците да влязат в скулптурата, където обичат да спят.

Две трети от нашия свят е вода, но има толкова много неизвестност в този невероятен свят. Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас“, казва Тейлър.

Над 1000 от най-реномираните издания по света, сред които “National geographic”, “Vogue”, „Daily Telegraph”, „Guardian”, “CNN”, “BBC” и Brato.bg, отразяват неговата работа.

Самият музей е отворен целогодишно, но билетите за него са на цена от 60 долара. Ако в момента нямаш път към Мексико, можеш просто да разгледаш снимките, които сме ти приготвили. Ние също ще караме лятото на Мичурин, брато.

monumental_underwater_museum_20
monumental_underwater_museum_11
monumental_underwater_museum_19
monumental_underwater_museum_14
monumental_underwater_museum_05
monumental_underwater_museum_12

monumental_underwater_museum_13

monumental_underwater_museum_01

Виж още:
Хераклион – градът от морското дъно (СНИМКИ)

Кефи ли те?

Секси Цецка Туърква на мотор (ВИДЕО)

Шейкът с Нутела, който може те прати в кома