in ,

Наш боксьор губи финал в САЩ, защото е българин

11071734_10153788828699782_2309447535186304870_n

Вече сме те запознавали с Евгени Меченов, брато. Бивш футболист, който като много други наши сънародници е избрал да търси късмета си оттатък Океана. Преди да си помислиш, че това е поредният българин, който мие чинии, ще те секнем. Той буквално изкарва прехраната си с кръв и пот. В Щатите започва кариера в ММА, но сега се подвизава на боксовия ринг, а освен това е и фитнес инструктор. Наскоро Булгарито (прякор, който му дават местните) достига до финал на турнир в бокса. И тук, както в много други случаи, отново изиграва роля фактът, че е от малка държава като България. Развръзката е ясна – губи по точки за сметка на местен боксьор, въпреки че видимо доминира в срещата. Сега разговаряме с него с протектори в уста за боя в гетата, за чувството да развееш българското знаме след победа и за истерията в САЩ около двубоя Флойд Мейуедър – Мани Пакио.  

– Разкажи малко повече за турнира, в който са те порязали така жестоко на финала? Колко боксьори участваха и в каква категория бе?

Турнирът се казва „Golden Gloves или преведено на български – Златни ръкавици. Може би най-известният аматьорски турнир по бокс в САЩ. Нещо като нашето републиканско първенство и победителите имат право да участват на Олимпийските игри като част от националния отбор. Много от най-известните шампиони са печелили турнира преди да започват своите професионални кариери – Де Ла Ойа, Тайсън, Шугар Рей Леонард и др.

10409749_10153788829164782_4047598343995484017_n

 – Достигна до финала, но загуби. Успех или провал е това? Ние финал сме играли само веднъж на една FIFA, но бе отдавна и не направихме сейф…

Аз играх за титлата на моя регион Вашингтон и Мериленд. Нещо като Югозападната „В” група в нашия футбол. Бих се всяка събота в продължение на един месец. Победих трима, двама от които с технически нокаут и един по точки, но на финала загубих по точки. Успех е от гледна точка на това, че трупам опит на ринга. Това е и което моят треньор иска от мен на този етап. Успех е, разбира се, и това, че успях да развея българския флаг при победите си и много приятели дойдоха да ме подкрепят през целия турнир. Иначе не е кой знае какво спортно постижение.

 – Смяташ ли, че фактът, че си българин е повлиял за крайния резултат на съдиите? Българите почти винаги “духаме супата”, когато излезем зад граница!

Със сигурност. Боксът е един от най-политизираните спортове. Това научих не само от телевизията, но и от хората, които са в този спорт тук от години и то на най-високо ниво. Доста често имам състезания на места, където съм единственият бял в цялата зала. В такива случаи няма как да спечелиш, ако не нокаутираш противника. След един такъв двубой в гетата на Балтимор, треньорът на моя съперник дойде да ми каже, че заслужавал победата, въпреки че съдиите отсъдиха за неговия състезател. За повечето американци аз съм Руснака, сам разбираш на къде бия. Това в никакъв случай не е оправдание за моите грешки. Наистина ми се искаше да спечеля турнира.

11025766_10152780489820777_7446913811864289555_n
Нова победа по пътя към финала

 – Колко месеца ти отнема подготовката за един такъв турнир?

Специално за този турнир се подхотвях около 2 месеца с двуразови тренировки няколко дни в седмицата (все пак трябва и да се работи), здравословна диета и кардио, за да вляза в категорията. Правих и спаринги. Имах възможност да работя с няколко професионални боксьори, което много ми помогна. Направих и един подготвителен двубой 2 седмици преди началото на турнира.

– Какво следва оттук насетне? Можем ли да те видим на професионалния ринг?

Разбира се, целта ми е до 2 години да се занимавам професионално със спорт. Дай, Боже, да съм жив и здрав и да натрупам малко опит.

– Разкажи малко повече за истерията около двубоя на Пакиао и Мейуедър. Кой мислиш, че ще победи и защо?

Истерията е пълна. Това ще бъде двубоят на десетилетието. Както казах по-рано, мачът е в Лас Вегас и ако се стигне до края, няма съмнение, че Мейуедър ще остане непобеден. Единстевият шанс на Мани е да победи с нокаут. Независимо от резултата, в крайна сметка и двамата печелят – милиони.

Кефи ли те?

Ей, Богу: английски Тодор Батков откачи в ефир (ВИДЕО)

Голът на Солскяер срещу Байерн от 99` и още “нокаути” във футбола (ВИДЕО)