Бирата на бъдещето – без махмурлук и след цяла каса

Бирата на бъдещето – без махмурлук и след цяла каса

Австралийски учени работят върху рехидратираща бира, която не предизвиква махмурлук, като в същото време вкусът й остава същият, съобщи Ей Би Си, цитирана от FBR.bg.

Дехидратацията е страничен ефект на алкохола, за който отдавна се знае, че допринася за силата на махмурлука. Затова учените от университета „Грифит“ искат да създадат бира, която възстановява водата в тялото, а не я отнема. Те се опитват да постигнат това като манипулират солите в тялото, наречени електролити.

„От предишни експерименти с други течности знаем, че съдържанието на натрий има голямо влияние за рехидратацията – каза Бен Десбрау от екипа. – В контекста на алкохола обаче това не е толкова категорично.“Учените се интересуват от бирата, защото много хора могат да я пият, без да им омръзне вкусът й. „Хората спират да пият бира не защото им омръзва вкусът й, а защото мислят за последиците, независимо дали искат да избягнат махмурлука, или за да могат да шофират, или пък заради парите“ – каза Бесбрау.

Учените искат разработката им да не повлияе на вкуса на бирата. „Винаги трябва да търсим баланс между вкуса и физиологичната реакция. Естествено, никой няма да пие нещо, което не е с добър вкус“- каза Бен Десбрау.