in

Трябва да си слаб, за да не си на Евро 2016

02-france-2016-report-uefa

Европейското и световното първенство някога предизвикваха голям интерес заради своята непредвидимост. Глобализацията обаче в комбинация със свободните трансфери и телевизионните излъчвания на мачове от отдалечени страни навредиха на международния футбол и може би за дълго време. Световното първенство остава най-голямото шоу във футболния свят, но въпреки това се чуват критики. Мондиалът в Бразилия е под заплаха заради забавянето на строежите на стадионите, а вече има съмнения дали Катар въобще може да бъде домакин на такъв турнир.

Футболният администратор Дейвид Дейвис, бивш изпълнителен директор на английската футболна асоциация, смята че ситуацията в международния футбол скоро ще се промени. “Ние сме в края на тази система – твърди Дейвис. – Защото смятам, че тези турнири след Катар ще се играят в два периода на годината: ноември – декември и юни – юли. Това ще бъде едно от големите последствия от преместването на световното първенство през зимата”.

euro 20166

Президентът на УЕФА Мишел Платини иска да вдигне националните отбори на крака, които издишат зад спектакъла на Шампионската лига. Евро 2012 беше последният турнир с 16 отбора. Във Франция вече ще играят 24 тима, a 54 държави ще се борят за място на турнира. “Наистина трябва да си слаб, за да не се класираш”, призна бившият треньор на Ирландия Брайън Кер.

Домакините от Франция ще вземат участие в квалификациите като отбор призрак, за да може да се направят 9 еднакви групи. Точките от мачовете с Петлите няма да се броят. Техните срещи ще се наричат “централизирани контроли”. Предишните домакини Украйна и Полша не успяха да си организират приятелски мачове преди финалите. И сега Кер разбира защо се е предприела такава стъпка: “ФИФА намали датите за контроли. Аз знам, че е трудно да се организират приятелски мачове, защото се занимавах с това преди Евро `96”.

Euro_2016

Освен това бяха променени часовете и датите за квалификационните мачове. Срещите вече няма да се играят петък – вторник, а четвъртък – вторник по време на седмицата на футбола. Освен това телевизионните права също ще се продават централизирано, с други думи УЕФА има цялата власт върху квалификациите. “Според мен това беше напълно неизбежно – заяви Дейвис. – Има футболни фенове, които искат да гледат мачове, независимо къде са се играли, и това е ход, който ще спечели тази аудитория. Платини се застъпва за международния футбол с националните отбори. Той се опитва да направи най-доброто за него. Платини смята, че международният футбол се мъчи през последните 10-15 години и трябва да се направи нещо. Надявам се да успее”.

Carte_France_Euro_2016

Експериментът обаче може да доведе до нещо по-голямо – приятелските мачове да се превърнат в турнир на Националните лиги с 9 дивизии с отпадане и класиране на по-високо ниво. С пари от телевизионни права, или с прости думи – националните отбори все повече да заприличат на футболни клубове. Как това ще се отрази на квалификациите за Евро 2020, все още не се знае. Има обаче един проблем. Едва ли големите звезди, които и без това играят по 50 и повече мача ще са много добре настроени към толкова оспорвана надпревара и на национално ниво. “Първата ми мисъл беше, че не трябва да правим нещата по-сложни – заяви Дейвис. – Как обаче ще реагират клубовете, е друга работа. Помня, че Арсен Венгер първи каза, че международните мачове трябва да се играят петък – вторник, за да може играчите да се върнат по-бързо в клубовете си”.
С увеличаването на отборите на европейското първенство обаче УЕФА ще се сблъска с друг проблем. Лесно ще бъдат предвидени участниците на финалите още преди да се играят квалификациите.

През 1996 г. европейското първенство беше увеличено от 8 на 16 отбора. Евро 2000 и Евро 2008 бяха далече по-интересни от повечето световни първенства през последните години. В Полша и Украйна шампионът Испания не знаеше дали ще излезе от групите до последния момент. Там единственият аутсайдер беше Ирландия. През 2016 г. във Франция ще има 8 отбора по-слаби от Ирландия. “Платини се опитва да се хареса на всички и увеличаването на отборите ще помогне за това – твърди Кер. – Повече отбори ще имат шанс да играят, но това няма да вдигне нивото на футбола. Когато бяха 8 отбора на турнира, конкуренцията наистина беше голяма. Ако си във ФИФА или УЕФА, искаш най-добрите отбори да са на турнира. Отсъствието на Англия през 2008 г. вече няма да е възможно. Никой не е отписан. Купон за всеки”.

Автор: Джон Бревин, “ESPN”

Кефи ли те?

Филмът “Еверест” става за пуканки и няма да е губене на време

Тегаво е да си военен, брато (ВИДЕО)