in

Мондиал 2014: Качеството е по-важно от количеството

Искаш ли да посетиш Бразилия? Помисли си! (СНИМКИ)

Много пъти сме чували фразата: “България е малка държава, трудно може да имаме силен национален отбор по футбол”. Решихме да направим един материал, в който да се запознаем с пет държави, чиито териториални площи не са много по-големи от нашите, но все пак представителните им отбори са в пъти по-силни от т.нар. ни “лъвове”. Много завъртяно го казахме, но се надяваме, че ни разбра. И петте страни, които ще ти представим ще участват на предстоящото Световно първенство и дори са сред фаворитите. Ние ще го гледаме по телевизията и ще си правим сметки дали и как ще се класираме за Евро 2016. Вярваме в момчетата на Любо Пенев, с който националният ни отбор отново заприлича на нещо и бе съживен след няколко годишна дълбока летаргия.

Холандия, население 16.88 млн. души

Soccer - UEFA European Championship 2008 Qualifying - Group G - Holland v Slovenia - Philips Stadion

Холандия е класа и няма отбор, който да не се страхува от “лалетата”. Техният национален отбор е пълен със звезди като например Ариен Робен (Байерн М), Робин ван Перси (Манчестър Юнайтед), Уесли Снайдер (Галатасарай),  Рафаел ван дер Ваарт от (Хамбургер) и т.н. С тези играчи те могат да набият всеки отбор, въпреки че се издъниха грандиозно на Европейското през 2012. “Оранжевите” никога не са печелили Световната купа в историята си, но са достигали финала на три пъти през 1974 г., 1978 г. и 2010 година. Най-голямото им постижение е спечелването на Европейското първенство през 1988 година.

Белгия, население 10.43 млн. души

belgium_football_team

Точно след Холандия поставяме и съседите им от Белгия. В Брюксел отдавна не се радват само на хубаво зеле, но и на класни футболисти от световна величина. В момента “червените дяволи” се радват на т. нар. “Златно поколение”: Венсан Компани (Манчестър Сити), Еден Азар (Челси), Маруан Фелайни (Манчестър Юнайтед) и др. Със сигурност имат сили да оставят следа на предстоящите финали в Бразилия.

Португалия, население 10.77 млн. души

ronaldo

Време е Португалия да направи нещо значимо на голям форум. Иберийците бяха близо до спечелването на Европейското първенство през 2004г., но тогава Гърция на Крал Ото ги сложи в малкия си джоб и прибра трофея им под носа. Само преди седмици Кристиано Роналдо грабна “Златната топка” и това донесе допълнително самочувствие на неговите сънародници. Страшни са и на терена, и извън него. Ако не ни вярваш, виж татусите и брадата на Раул Мейрелеш и ще се убадиш сам. Португалия не е само Кристиано, брато!

Хърватска, население 4.29 млн. души 

art-croatia-620x349

Най-младият тим в списъка ни идва от Балканите. Хърватите са произвели някои велики играчи в кратката си история до момента. Футболисти като Давор Шукер, Звонимир Бобан, Робърт Просинечки, Бошко Балабан и др. Успяха да завършат трети при първото си участие на Световно през 1998 година. В момента те могат да се похвалят с играчи като Лука Модрич (Реал Мадрид), Матео Ковачич (Интер) и Марио Maджукич (Байерн М), с които ще става интересно в Южна Америка.

Уругвай, население 3.28 млн. души 

dfwd

Най-малка по население, но с най-много медали от споменатите до момента. Уругвай доказва, че качеството е винаги по-добре от количеството. Победителите от учредителната Световната купа през 1930 г., както и през 1950 година са готови за нови успехи през 2014. Те изненадаха всички и преди 4 години, когато завършиха четвърти в ЮАР. Година по-късно последва спечелването на Копа Америка, който е техният четвърти трофей от този турнир от 1983 г. насам. Неостаряващият Диего Форлан, Луис Суарес и Единсон Кавани, правят нацията от 3.3. милиона души горда и настървена за ново предизвикателство.

wc

Кефи ли те?

ДиКаприо трябва да изиграе роля в “Под прикритие”, за да получи “Оскар”

Темерут поставя световен рекорд по писане на клавиатура с нос (ВИДЕО)