in

Байерн се плаши само от лондонския трафик

Borussia Dortmund v FC Bayern Muenchen - UEFA Champions League Final

В Бундеслигата Байерн няма загуба вече 46 мача. И според шефа на надзорния съвет Карл-Хайнц Румениге тренировките на отбора са по-интересни от самите мачове в шампионата. Преди първия 1/8-финал от Шампионската лига срещу Арсенал в Лондон (в сряда) Пеп Гуардиола се притеснява единствено от задръстванията в столицата на Англия.

Той е гледал хиляди мачове, но много малко са го впечатлявали като този. Карл-Хайнц Румениге беше на първите редове и не можа да скрие възторга си. “Това беше фантастично представяне. Наслада за очите за всеки любител на футбола”, написа баварският шеф в клубното списание.

Дали става дума за някоя класика в Шампионската лига? Или дерби в Бундеслигата? Или Ел Класико в Испания? Не. Той имаше предвид двустранната игра по време на тренировката на Байерн. “Мачът на титулярите срещу резервите беше толкова равностоен, че дори се обърках кой е първият отбор – продължи Румениге. – Признавам, че някои тренировки са ми толкова интересни, колкото мачовете на стадиона”. Едно е сигурно, в тях определено има повече интрига. В първенството гледката е една и съща месеци наред. От Байерн казват, че им предстои един тежък мач. След това печелят един лек мач. Печелят с голям резултат и отново казват, че следващият мач ще бъде много труден. Но той отново се оказва прекалено лесен.

bayernins
За последно такава беше ситуацията в събота, когато Байерн спечели с 4:0 срещу Фрайбург. И то с резервите. Пеп Гуардиола не можеше да разчита на контузения Франк Рибери, даде почивка и на Джером Боатенг, Давид Алаба, Тиаго и Марио Гомес. Все пак на баварците може би им предстои първият истински тест за сезона – гостуване на Арсенал на 1/8-финалите на Шампионската лига в сряда.

Въпреки че Байерн излезе с втория отбор срещу Фрайбург, мачът можеше да завърши 8:0. Баварците играха с топката 68% от времето, а гостите нямаха удар към вратата. Байерн обаче продължи да чупи рекорди. Шампионите вече имат 19 поредни домакински победи в първенството, нямат загуба вече 46 мача, а преднината пред втория е 16 т. Ситуацията в Байерн е такава, че клубната легенда Паул Брайтнер се зарадва на победата 4:0 на големия съперник Борусия Д срещу Айнтрахт Фр. “Борусия Д отново печели – възкликна световният шампион от 1974 г. – Това е хубаво, защото ние се нуждаем поне от един съперник”.

bay3
В сряда обаче идва ред на Арсенал. Отново ли всичко ще мине без проблеми за Байерн? Вратарят Мануел Нойер предупреди за опасността. “Арсенал беше най-силният отбор, който можеше да ни се падне – заяви стражът. – Това ще е един сблъсък между два равностойни отбора”. Румениге също предупреди: “Трябва да ни е ясно, че ще играем с един Арсенал, който е доста по-силен от миналата година. Никой в Байерн не мисли за 1/4-финалите”.
Девизът е стъпка по стъпка, а стъпката Арсенал ще е доста трудна.

Пеп Гуардиола обаче вече започна изпълнението на плана си. Треньорът накара играчите да тренират в събота след победата срещу Фрайбург, а в неделя беше почивен ден. В понеделник звездите отново тренираха, а испанецът реши заниманието във вторник отново да се проведе в Мюнхен. Обикновено отборът гост тренира в навечерието на мача от ШЛ именно на стадиона, където е срещата. Но играчите на Байерн имат лоши спомени от такава програма. Преди мача в групите срещу ЦСКА М през ноември последната тренировка беше отменена, тъй като автобусът на Байерн не стигна навреме заради задръстването. В Лондон, където има и масови стачки на служителите на метрото, Гуардиола иска да избегне подобен сценарий и отборът ще кацне чак днес след обяд. “Това е много умен ход. В Москва нещата не се получиха”, призна Ариен Робен.

bay
Звездата Франк Рибери ще пропусне мача срещу Арсенал и ще е готов за игра на 11 март след операцията на седалището му. Шакири също няма да играе в първата среща. Швейцарецът, който вкара 2 гола срещу Фрайбург, е с мускулна травма на десния крак и е извън терените 2 седмици. По крилата срещу Арсенал ще играят Томас Мюлер и Ариен Робен. Холандецът, естествено, се радва да се върне в Лондон, където вкара победния гол на финала на Шампионската лига. “Именно заради такива мачове ние играем футбол – заяви Робен. – Много се радвам, че се връщам в Лондон”. Румениге, Робен и всички в Байерн се надяват, че мачът няма да е толкова оспорван, колкото са тренировките на “Зебенер Щрасе”.

99 – гола има Байерн през сезона в 35 мача във всички турнири

30 – победи, Байерн не успя да спечели само 5 мача през този сезон, в това число и суперкупата на УЕФА срещу Челси (2:2 в редовното време, но след това баварците спечелиха на дузпи)

21 – са чистите мрежи на Мануел Нойер и Том Щарке през сезона

16 – точки преднина на върха в Бундеслигата

13 – поредни победи в немското първенство

0 – загуби в Бундеслигата през този сезон

“Ди Велт”, преводът е на в. “7 дни спорт”

Кефи ли те?

Паранормална активност в Индия: Хотели, гори и крепости, които плашат до смърт

104 години от първия мач на „Олд Трафорд“