in , ,

Най-добрите адаптирани филми по романите на Стивън Кинг

Понеже сме големи фенове на Синан Сакич и Стивън Кинг, брато, решихме да ти споделим кои са най-добрите адаптирани филми по романите на писателя. За сръбския изпълнител ще те поздравим с “Пием на екс”. Можеш дори да я слушаш докато четеш този материал. Чудиш се какво е общото между двамата? Не се чуди, няма такова. Сега чети и след това тегли от Замунда. Стивън Кинг е голем. Синан, наздраве, брате!

Сейлъмс Лот (1979)

Един от любимите ни романи. Има два филма по романа, като последният е от 2004 година и на нас ни харесва повече. В по-новата версия сценарист на филма дори е и самият Стивън Кинг. Сърдити вампири се ебават с хорицата в градчето Сейлъмс Лот и купонът е пълен. “Здрач” да го духа!

Долорес Клейборн (1995)

Кати Бейтс – носителка на “Оскар” за най-добра актриса за филма “Мизъри” – се изявява в поредния трилър на Стивън Кинг (режисьор Тейлър Хакфорд). Кати играе роляната на Долорес Клейборн. Дженифър Джейсън Лий изпълнява ролята на огорчената Селена. Двете бавно разнищват миналото и настоящето, спомените и фактите, и разкриват ужасната истина за два мистериозни смъртни случая. Сърдита лелка със секира в ръка. Какво повече искаш? Едва ли да ти нацепи дървата…

Гробище за домашни любимци (1989)

Въпреки годината на филма, можеш спокойно да се напишкаш по сред бял ден. Брутален ужас, който няма нищо общо с настоящите бози, в които най-страшното е нископлатен статист клатещ клон на дърво зад кадър. Гледай този филм и ти гарантираме, че ще ти хареса.

Зеленият път или Зелената миля (1999)

Велика книга! Казваме го, защото така ни казаха. Наскоро си купихме книгата и започваме да я четем. Честно, не се ебаваме. Та през 1999 г. излиза и филм по книгата, който носи същото заглавие. Действието се развива през 30-те години на 20 век в затвора „Студената планина“. Главните действащи лица са осъденият на смърт за изнасилването на две малки момиченца и притежаващ свръхестествени способности Джон Кофи (в ролята Майкъл Кларк Дънкан) и главният надзирател на “Зелената миля” Пол Еджкомб (в ролята е Том Ханкс). Филмът е номиниран за четири Оскарa, сред които за поддържаща роля на Майкъл Кларк Дънкан и за най-добър филм. Има още 23 номинации и 13 награди. Сериозна визитка, а?

Мъглата (2007)

Филм по разказ, брато. Една от любимите ни ленти в този списък. Силна буря връхлита града, а на следващата сутрин откъм езерото се задава облак от гъста мъгла. Една група хора попадат в капана й, но успяват да се скрият в местния супермаркет. Скоро всички откриват ужасяващата истина, че в мъглата живеят многобройни демони и зли същества, готови на всичко, за да унищожат хората, попаднали в този капан. Повече няма да ти разказваме, само ще споменем, че след финала на филма ще бъдеш разтърсен и няма да мигаш в продължение на един час.

Бъди до мен (1986)

Това не е по*но, а приключенска драма, в която четирима приятели от малко градче в Орегон се отправят да търсят тялото на изчезнал тийнейджър. В стремежа си да станат герои в собствените си очи и в тези на съгражданите си, те тръгват на двудневна експедиция, превърнала се в одисея, при която откриват самите себе си. Четиримата пушат, разправят си небивали истории и ругаят, защото им харесва, и заедно посрещат трудностите по пътя си. Когато се изправят срещу друга група, също тръгнала по следите на изчезналото тяло, момчетата откриват, че притежават сила, за която дори не са и подозирали. Изпълнен с хумор и напрежение, филмът е просто класика.

Мизъри (1990)

Вече споменахме за ролята на Кати Бейтс в този филм. Луда лелка открива катастрофирал писател, който по случайност е нейният любим. Любим, до полестно състояние. Тя го лекува и го кара да довърши любим нейн роман, а ако не го стори ще го убие. Въпреки че писателят започва да твори, пак не е сигурно, че ще оживее. Бягай далеч от луди лелки, брато, и ако изпаднеш в подобна ситуация, в никакъв случай не казвай, че си автор в Брато. Току виж могат да те изнасилват, докато не пукнеш. Не че е лошо де, но да шибаш луда жена на възраст не е за хвалба.

Кери (1976)

Ти и Кери си приличате по това, че и двамата сте били аутсайдери в гимназията. Отгледана от фанатичната си майка, момичето израства затворено и необщително. Тя открива, че има свръхестествени възможности да мести предмети с ума си. На бала по случай завършването им една от съученичките й си прави плоска шега с нея… но тя не знае, че Кери не е толкова безобидна, колкото всички си мислят, напротив тя дори е опасна… Да, точно като теб.

Сиянието (1980)

Няма начин да не си го гледал. Кой е най-ужасяващият ти кошмар? Чудовищни извънземни? Смъртоносна епидемия? СПИН от Цецка? Или, както е в този разтърсващ шедьовър на Стeнли Кубрик, страхът да не бъдеш убит от човека, който би трябвало да те обича и защитава – от член на семейството ти?

В адаптацията Кубрик смесва блестяща актьорска игра, напрегната обстановка, накъсани блуждаещи кадри и шок след шок. Джак Никълсън прави забележителна роля като Джак Торънс, който пристига в луксозен уединен хотел със съпругата си (Шели Дювал) и сина си (Дани Лойд), където е нает като пазач извън сезона. Торън е тук за първи път – или не? Отговорът се крие в призрачно изкривеното време, пораждащо лудост и убийство.

Има серия по романа и в Семейство Симпсън. И тя е яка, но по-малко.

Изкуплението Шоушенк (1994)

Във филма участват Тим Робинс в ролята на Анди Дюфрейн и Морган Фрийман в ролята на Елис „Ред“ Рединг. Сюжетът на „Шоушенк“ се върти около живота на Анди Дюфрейн в затвора, след като е осъден за убийството на жена си и нейния любовник.

Въпреки ниското приемане от бокс офисите (отчасти заради конкуренцията от комерсиалния успех на филми като „Форест Гъмп“, „Криминале“ и „Скорост“), „Шоушенк“ получава благоприятни рецензии от критиците и се наслаждава на забележителен живот по кабелната телевизия, на видео, DVD и Замунда. Устойчиво е подреждан между най-добрите филми за всички времена. Ние също сме на мнение, че е жесток. Айде стига ти толкова.

Кефи ли те?

Фитнес: Зареди хладилника с продукти за покачване на маса

Внимавай с кой говориш (ВИДЕО)