in ,

Един велик боксьор, за който не си чувал никога

HarryGreb-KidNorfolk-1924

Всички знаем за Мохамед Али, Майк Тайсън, Владимир Кличко и Кобрат Пулев. Има един друг боксьор, за който най-вероятно не си чувал никога. Самите ние не бяхме, но след като попаднахме на историята на Хари Граб решихме, че и ти трябва да я знаеш.

Известният с прозвището „Вятърната мелница от Питсбърг“ спортист, е роден през далечната 1894 г и има внушителните 299 мача на ринга. От тях е спечелил 261, 20 е загубил, а останалите са завършили без победител.
За него разказва и боксовият историк Ерик Йоргенсен, който е запознат с качествата му.

„Граб може да е бил най-великият боксьор, който някога е живял. Разбира се, той е в топ 3. Той комбинира скоростта на Рей Робинсън, постоянството на Джим Джефрис, издръжливостта на Хенри Армстронг и необузданата свирепост на Стенли Кечел. Когато беше във върхова фора, той беше непобедим, побеждавайки почти всяка средна, полусредна и тежка категория на своето поколение. Голям, велик боец“, обяснява Йоргенсен.

„Мелницата“ е световен шампион от 1923 до1926 , а също така и шампион на американската полусредна категория за 1922 и1923. Той побеждава тогавашните легенди като Ал Мак Кой, Тайгър Флауърс, Бой Левински, Мики Уолкър, Джак Дилън, Джими Слатъри, Макси Розенблум, Томи Гибонс и на два пъти най-добрия в тежката категория Бил Бренън.

HarryGreb1

Именно боксьорът от Пистбърг нанася единствената загуба на Джийн Тъни, който е считан от експертите като един от най-великите шампиони в тежка категория за всички времена. Тъни има 65 победи и една, единствена загуба имено от Хари Греб.
Двубоят се е състоял в Медисън Скуер Гардън през 1923 г.

„Той никога не беше на едно място за повече от половин секунда, всичките ми удари бяха насочени и прецизни. Той подскачаше постоянно, редуваше ляв и десен. Беше като борба с октопод“, признава самият Тъни.
Граб успява да стане световен шампион в средна категория. Той продължава да се бие с най-добрите съперници, въпреки че полусляп. Боксьорът губи зрението на дясното си око, но и това не успява да го обезсърчи и да погуби  таланта му.
За съжаление на 22 октомври 1926 г. неговото име се появяв в заглавията на вестниците и новините за един последен път.

„Атлантик Сити , Ню Джърси 22 октомври- Хари Граб, бивш шампион в средната категория, и единственият човек, който победи Джийн Тъни, шампион в тежка категория, е починал в санаториум този следобед. След незначителна операция миналата нощ за отстраняване на счупена кост от носа му, контузия, получена в автомобилна катастрофа в Питсбърг преди две седмици. 
След операцията Граб изпада в кома, а в последствие сърцето му отказва в следствие на шока от интервенцията и нараняванията, получени при инцидента. Лекуващите лекари, обявили, че Граб първоначално излезнал от упойката в добро състояние. По-късно пулсът му отслабнал и в последствие загубил най-важния си мач“, се казва в медиите тогава.

Само 32 -годишен Хари Граб умира, но остава една от най- забележителните кариери в историята на бокса.

Кефи ли те?

Впечатляващото есе на 13-годишния Хонда

Да караш 9 скейтборда едновременно (ВИДЕО)