in

Бездомник създаде приложение за смартфон

leo-grand

Много пъти сме казвали, че колелото се върти, брато. Имаме предвид, че рано или късно птичето отново каца на рамото и ако успееш да се възползваш, животът ти се променя. Ще ти разкажем историята на един бездомен мъж от Ню Йорк, който получи своя шанс. Той създаде приложение „Дървета за коли” (Trees for Cars), след като получил уроци по програмиране.  Въпросното приложение се фокусира върху опазването на околната среда, пише CNET, цитиран и от в. “24 часа”.

Лео Гранд е бездомен от 2011 година, след като губи работата си като застраховател и е изгонен от дома си. През август това лято програмистът Патрик Макконлог предложил на Гранд да избере между 100 долара или уроци по програмиране и той предпочел курсовете. Изненадващо, но Лео решава, че няма какво да губи и избира именно уроците.

След като снабдил Гранд с обновен „Хромбук” (Chromebook) и три книги за програмиране, Макконлог се срещал с него всяка делнична сутрин за едночасова лекция. Сега Гранд пуска на пазара първото си приложение за iOS и „Андроид”. Впечатляващо, нали?

Идеята зад мобилното приложение е да се намали броя на колите по пътищата и да се редуцират въглеродните емисии. Потребителите се регистрират и уточняват кога имат нужда от превоз или кога могат да осигурят такъв. Приложението свързва всички, чиито разписания пасват, а след това проследява колко вредни емисии са спестени от пътниците. Гранд е написал сам всеки ред от мобилната програма, която продава сега само за 99 цента.

unnamed

Кефи ли те?

Ще видим ли някога DMX в България?

Дон Кинг: Ако вярваш в невъзможното, можеш всичко