in

В Сочи пазят сняг от миналата година

sochi_2014_mountains

Слънце, хора по къси ръкави – това не е обичайна гледка на място, което само след няколко два месеца ще приеме зимна олимпиада. Но в Сочи е така. На половината трасе, на което трябва да се проведе женското спускане на олимпиадата, е разположена огромна купчина, покрита със сребристо покритие. Вътре е тайната на руснаците, които решиха да организират зимни игри в субтропичен курорт – тонове сняг от миналата година.

Уплашени, че времето може да не им помогне, в края на миналия сезон домакините на игрите събраха няколко големи купчини сняг и ги завиха със специални изолиращи покрития. Надеждата им беше, че голяма част от запазения сняг ще оцелее през лятото и ще може да се използва за олимпиадата през февруари.
В началото тази идея беше силно подиграна в световните медии. Но Мико Мартикайнен, така нареченият “шеф на снега” в Сочи, най-вероятно ще се смее последен.

sochi

Той твърди, че 500 000 кубични метра сняг, достатъчни да напълнят 200 басейна с олимпийски размери, са оцелели през лятото. Това е достатъчно количество, ако случайно няма сняг, а оръдията за изкуствен сняг се провалят или пък е прекалено горещо да произвеждат. Мартикайнен е създателят на т.нар. проект за “спасяване на снега”. Започва го преди 12 години и казва, че сега мечтата му се е сбъднала, защото използват идеята му за олимпийски игри.

– Просто правиш сняг или събираш на големи купчини този, който е останал през пролетта, изолираш го от температурата навън и през есента или в началото на зимата махаш изолацията. И имаш готов сняг – обяснява той.

Все пак Мартикайнен се надява да има много нормален сняг по време на олимпиадата. Кавказката планина, която се издига от брега на Черно море близо до Сочи, е най-високата в Европа. Там е доста по-студено, отколкото на плажа, където още има хора през ноември.
– Не се тревожете. Имаме сняг, защото, разбира се, изследвахме времето. Ще има сняг. Със сигурност – допълва Мартикайнен.
Той предполага, че комбинацията от топлото време край Черно море и студения въздух в планините ще създаде “прекалено много сняг”.

Миналия февруари обаче, само година преди игрите, по пистите имаше огромни кални петна, където видимо нямаше сняг. Според Мартикайнен това е по “логистични предизвикателства”, които ще бъдат решени до началото на игрите.  Руснаците искат да избегнат това, което се случи във Ванкувър на миналата олимпиада. Тогава трябваше да пренасят сняг по въздуха в последния момент. Според Мартикайнен това няма как да се случи в Сочи.
– Организаторите са подготвени за всичко. Не се притеснявайте за снега – казва той с усмивка.

ABC News

Кефи ли те?

Най-добрите филми на 2013 в 11 минути (ВИДЕО)

Да се напушиш със салвия и да видиш Хари Потър (+16 ВИДЕО)