in ,

Една история от „Адидас“: Класическата футболна обувка

От класическите Argentinia (1954) до революционните F50 на Лионел Меси – Brato.bg се връща назад в историята в последните 50 години, за да ти покаже селекция от класически футболни обувки с марката „Адидас“. Виж с какво са ритали едни от най-големите във футбола.

1
Фриц Валтер – Адидас Argentinia от 1953 г., носени на Европейското първенство по футбол в Швейцария през 1954г. Тези бутонки са номер 43 и половина, като тежат 436 г. / снимки © adidas

Фриц Валтер носи Адидас Argentinia преди и по време Мондиала в Швейцария, след което обувката е спряна от производтсво. Моделът е считан от редица футболни експерти за образец на модерната футболна обувка. До този момент футболните обувки са проектирани само за да защитят крака на футболистите от сериозни наранявания.

Фриц Валтер е в средата на кадъра. Приликата му с Мирослав Клозе е поразителна.

Argentinia е проектирана специално за нуждите на германския национален отбор по футбол. Обувката е лека и гъвкава, осигуряваща условия за добър контакт с топката и сигурен контакт с терена. Стесненият край на обувката и по-ниската предна част осигуряват необходимия комфорт на терена. Ако се чудиш колко е бил добър Валтер с тези обувки, ще ти кажем само, че за 20 години в Кайзерслаутерн има 380 гола в 411 мача, а за националния отбор на Германия – 33 гола в 60 мача.

2
Франц Валтер – Адидас Argentinia, поглед отдолу.

Легендарния нападател на Хамбургер Уве Зелер също е сериозна част от историята на немския и световен футбол със своята футболна обувка Адидас Achilles от 1965 г.

б
През 1972 г., заради заслугите си към националния отбор на Германия, Уве Зелер получава званието “почетен капитан” на отбора – чест, оказана само на още трима: Фриц Валтер, Франц Бекенбауер и Лотар Матеус. През 1970 г. става първият спортист, получил Голям федерален кръст за заслуги, о от 2003 г. е почетен гражданин на Хамбург.

 

3
Номер 43 на Адидас Achilles. Тегло: 342 г., 1965 г.

Февруари, 1965 г. Уве Зелер къса ахилесовото си сухожилие. През 60-те години на миналия век това би означавало край на една състезателна кариера. Тогава се намесва г-н Ади Даслер, който създава една ортопедична обувка. Именно тази обувка позволява на Зеллер да играе още през месец август на същата година. Уве вкарва решаващия гол за победата на Германия над Швеция именно с Адидас Achilles.

Любопитното при този модел е изграждането на петата с връв и вградена подплънка, която придържа задната част на крака и осигурява допълнителна подкрепа на ахилесовото сухожилие. Футболните обувки са носени от много други спортисти, страдащи от различни травми като бурсит, нараняване на ахилесовото сухожилие, шпори.

Иначе можеш да бъдеш сигурен, брато, че Зелер е окачил в позлатена рамка на стената своите бутонки. Въпреки че няма спечелен международен трофей, в Хамбург той е по-силен от кмета.

4
Уве Зелер – Адидас Achilles, поглед отдолу.

 

5
Детайл от обувката на Зелер.

Легендарния капитан на Англия от Световното първенство на тяхна територия през 1966 – Боби Мур е следващият по ред в този списък. За разлика от предишните двама, той е играл като защитник.

в
Боби Мур умира през 1993 г. в Лондон на 53 години. Бил е 10 години капитан на Уест Хем Юнайтед и капитан на английския национален отбор през паметната 1966 г.

 

6
Адидас Diamant от 1966г., носена от Боби Мур на Световните финали през 1966 г. Номер 41, тежи само 304 грама.

Робърт „Боби“ Мур става световен шампион в Лондон през 1966 г. На финалите той носи именно Адидас Diamant, които му помагат да рита силно напред и да прави умопомрачителни шпагати, от които настръхват косите на противниците. Интересно е, че самият той е отговорен за неконвенционалния избор на шиповете, вдлъбнати в обувките му. Името на модела идва от едноименния скъпоценен камък, а самата обувка е създадена, за да възпроизведе точните форми на ходилата на Робърт Мур. Няма нищо случайно.

Горната част на обувката е създадена от специално изработен материал, който отблъсква водата и защитава лицевата кожа. Подметките са направени от 10 милиметра пяна. Стелката е изработена от кожа, а долната част на подметката е направена от син полиамид (найлон), като болтовете и шайбите са изработени от естествена кожа, найлон и алуминий.

7
Адидас Diamant на Боби Мур, поглед отдолу.

 

8
Адидас Diamant на Боби Мур, поглед отпред и отзад.

„Кайзерът“, както е известен в Германия, Франц Бекенбауер също намира място тук със своите Адидас Cosmos.

г
Франц Бекембауер. Наричат го „Кайзера“ заради елегантния му игрови стил, лидерските му качества и доминирането му на терена. Играе дълги години в „Байерн“ (Мюнхен) и в националния отбор. От 1994 е президент на „Байерн“, а от 1998 — вицепрезидент на Германския футболен съюз. Работи още като журналист за в-к „Билд“.

 

9
Франц Бекенбауер – Адидас Cosmos от 1970 г. Номер 40 ½, тегло – 277 грама.

Франц Бекенбауер играе с футболните си обувки, докато не се разпадат. Причината за увреждането на обувката от външната страна е, че Бекенбауер играе много често с външен. Характерно е, че този удар се използва най-често от футболисти, които имат дълги стъпала. За да се изпълни ударът, стъпалото на упорния крак се поставя 10-15 см встрани и назад от топката, а ходилото на маховия крак се обръща с пръстите нагоре. Сам знаеш, че е много лесно отстрани, но изпълнението с външен далеч не е от най-елементарните неща във футбола.

Франц Бекенбауер е с тесни крака и носи малък номер обувки. Кожата на обувките му е много мека и отблъсква вода и кал. Горната част е изработена от черна лачена кожа. Облицовката е от бяла кожа. Подметката е направена от плат, подплатен с 3 милиметра пяна.

10
Adidas Cosmos – поглед отгоре.

 

11
Адидас Copa Mundial, 1982 г. Номер 42, 306 гр.

Адидас Copa Mundial са считани за най-успешните футболни обувки, произведени от Адидас. Изключително комфортни бутонки поради меката горна част на обувката, направена от кожа. Имат подметка, която е гъвкава и изключително устойчива за износване. Шиповете на подметката са изработени от изключително здрави материали. Горната част е изработена от кожа на кенгуру. Задната част на ходилото е с PVC покритие, което укрепва петата. Подметката е покрита от 3-милиметрова пяна, намазана със самозалепваща се найлонова материя.

12
Адидас Copa Mundial – поглед отдолу.

 

FBL-ENG-FRA-LIGUE1-PSG-BECKHAM-FILES
Бекъм се отказа от футбола на 6 май 2013 г., след като помогна на ПСЖ да спечели титлата във Франция. Нещо, което ПСЖ не бяха правили от 1994 година. Ние обаче слагаме негова снимка от времето му в Манчестър Юнайтед, защото именно тогава фалцът му с десния крак стана световно известен.

 

Дейвид Робърт Джоузеф Бекъм е един от символите на марката „Адидас“. Марката му посвещава един от най-успешните модели- Predator.

14
Адидас Predator TRX SG – 2001, номер 43, 358 грама.

Обувката е произведена в Германия и е предназначена за бившата звезда на Юнайтед. Желанието на футболната легенда е обувката да има уникален начин на връзване. На нея е изписано и името на първородния син на Бекъм -Бруклин, както и неговата дата на раждане. Номер 7 на петата се отнася до фланелката на Бекъм в националния отбор на Англия. На обувката, по желание на Дейвид Бекъм, е изобразен и английският флаг.

15
Обувката на Бекъм – поглед отдолу.

Само на 27 години Лионел Меси вече е легенда на страната си-Аржентина, както и на футболния колос в Европа през последното десетилетие – Барселона. Представяме ти идеята за футболна обувка на Адидас за 2012 г., специално изработена за Лионел Меси.

16
На тази снимка Меси е с други бутонки, но каквото и да обуе, талантът му е неоспорим.

 

17
Адидас F50, специална изработка за крака на Лионел Меси. Размер 40,5, тегло 195 грама.

 

18
F50 – поглед отдолу.

Кефи ли те?

Абсурдните обложки на албуми от бивша Югославия

Рингът ще бъде скучно място без Хей