in ,

Истината на Сър Алекс за скандалите с Бекъм, Кийн и Рууни

22 Oct 2013, London, England, UK --- (131022) -- LONDON, Oct. 22, 2013(Xinhua) -- Sir Alex Ferguson,

Живата легенда на Манчестър Юнайтед – сър Алекс Фъргюсън, който водеше цели 27 години „червените дяволи“, представи своята автобиографична книга, брато.

В книгата великият мениджър разкрива част от тайните на клуба. Шотландският специалист говори за скандалите с Дейвид Бекъм, Рой Кийн и Уейн Рууни. Фърги обявява и трансфера на Димитър Бербатов за “боклук”, но сърце не ни дава да го публикуваме, защото уважаваме адски много рекордьора ни по голове с националния отбор.

“Не можех да изпусна контрола върху играчите, ако исках да остана в Юнайтед”, казва живата легенда на пресконференцията по случай издаването на книгата. “Мениджърът е най-важният човек в Манчестър Юнайтед”, обобщава той.

David Beckham, Sir Alex Ferguson

Според шотландеца Дейвид Бекъм се е променил много, след като се е срещнал с Виктория преди старта на световното първенство през 1997 г.

“Той се влюби във Виктория. Това промени всичко. Аз съм човек на футбола. И аз трябваше да мисля за контрола върху отбора. Когато той дойде на 12 години, беше много амбициран да стане футболист. Той дойде с невероятно поколение играчи като Райън Гигс, Пол Скоулс, Ники Бът и братята Невил. Той работи много, за да достигне формата на велик играч. Но ние взехме правилното решение да го пуснем в Реал М през 2003 г., защото усетихме, че е точното време. Ако ме беше попитал за съвет, когато си тръгна от Реал М, щях да му кажа: “Как ще напуснеш Реал М заради Ел Ей Галакси?” След това успя да се върне. Милан, ПСЖ. Това беше благодарение на вродената му издръжливост и атлетичност. Един ден може би сам ще се замисли, че е трябвало да остане в Реал М. Но той е човек за пример за всяко дете по света. Той е много богат човек.
Като мениджър на Юнайтед трябваше да правя неща, за да имам контрол върху играчите за дълъг период. Тази книга не е за заглавията във вестниците. А за да обясня връзката на феновете. Ако си мениджър на Юнайтед 27 години, трябва да се справяш с такива неща.

Контролът върху играчите беше една от основните ми цели през цялата кариера. А това не е лесно, когато тренираш звезди. Важно е хората да разберат колко трудно е било.”

hi-res-139035176_crop_650x440
През 2010 г. Уейн Руни подложил на критики амбициите на тима и попитал защо Юнайтед не е купил Месут Йозил от Вердер. “Ние не следяхме Йозил – признава Фъргюсън. – През това лято взехме Чичарито. Тогава идеята ми беше атака с Руни и Чичарито.”

Миналото лято взаимоотношенията между Руни и Фъргюсън за пореден път се влошиха, когато нападателят поиска трансфер.

“Руни поиска да си ходи и твърдеше, че не е поставян на правилния пост – казва шотландецът. – Уейн не играеше достатъчно. Ако беше във формата, в която е сега, мислите ли, че щях да го оставя на скамейката? Нямаше шанс. Уейн има нужда да тренира много здраво. Той е доста едър.”

Един от най-свирепите скандали през кариерата на Алекс Фъргюсън е този с бившия капитан Рой Кийн, дългогодишна опора на Съра. Всичко обаче се променя, когато застаряващият ирландец оплю изненадващо остро съотборниците си в интервю за клубния канал, което въобще не бе излъчено. Фъргюсън нямаше избор и трябваше да го изгони.

“Поради някакви причини той реши да критикува съотборниците си – казва шотландецът. – Срещите след това между играчите бяха ужасяващи. Не можех да изпусна контрол върху ситуацията. Ако се бях пречупил, играчите щяха да ме видят от такава страна, която не бих искал. Рой прекрачи границата, без съмнение. Ние се отнесохме добре с него. Платихме му до края на договора и му организирахме бенефис. Направихме всичко каквото трябваше, защото факт е, че той беше голям играч за нас.”

Фъргюсън призна, че един от най-трудните моменти е бил след напускането на Шмайхел и намирането на негов заместник. “Марко Боснич започна много зле – заявява шотландецът. – За първата си тренировка закъсня с 3 часа и беше напълнял. Преживяхме много тежък период, опитвайки се да намерим заместник на Шмайхел. Той беше боец, караше се на всеки защитник пред себе си. Едвин ван дер Сар беше спокоен, което пък успокояваше и защитата ни. В съблекалнята беше много прям с всеки. Беше страхотен човек. Силен. 130 мача за Холандия. Той беше страхотен трансфер. Трябваше да го имам, когато Шмайхел реши да си ходи.”

2011-Premier-League-Sir-Alex-Ferguson-1875396

Само 10 секунди трябвали на Фърги, за да откаже предложението на английската Футболна асоциация да поеме националния отбор на Англия.

“Адам Крозиър (бившият президент на асоциацията) ми направи оферта – споделя бившият мениджър. – Не ми отне много време да реша – 10 секунди. Просто нямаше начин да съм треньор на Англия. Представете си как след това ще се върна в Шотландия!”

Когато Роман Абрамович купува Челси, руснакът поискал именно Фъргюсън да стане първият треньор на отбора му. “Отказах офертата моментално. Знаех, че когато свърша с Юнайтед, ще свърша и с треньорството”, казва Фърги.

Междувременно Фъргюсън отново подкрепи наследника си Дейвид Мойс въпреки слабия старт на сезона.

“Когато дойдох в Юнайтед през 1986 г., имах подкрепата на Мат Бъзби. Когато видях програмата за първите кръгове, се ядосах на футболната лига. Юнайтед е единственият отбор, който може да спечели титлата след изоставане, повярвайте ми. Дейвид Мойс е в много добро положение. От мен той ще получи същата помощ, която аз получих от Мат. Той ще се оправи.”

Дали е интересна книгата може само да гадаем, но ще ти разкрием един любопитен факт – фенка на Съра е чакала цели 35 часа, за да се сдобие с ценното четиво.  Шарън Уоруик е изпълнила желанието на своята майка и още във вторник вечерта застанала пред входа на магазина, в който са щели да пуснат книгата цели 35 часа по-късно. Луда работа…

Кефи ли те?

1 млн. долара при успех на най-екстремното голф игрище (ВИДЕО)

Идеалният отбор в Шампионската лига за изминалия кръг