in ,

Терминатор на бодибилдинга

364574_2Z2ZNEM8FVUIU7I8Y8I41CTREDHSPJ_arnold-schwarzenegger456_H163451_L

Арнолд Шварцнегер е икона във фитнеса. Много хора го помнят от филмите „Терминатор”, „Конан Варварина” и „Непобедимите”, но всъщност роденият в Австрия актьор е тръгнал от културизма.  Нещо повече – той е считан за един от светилата в този спорт и всяка година има турнир по културизъм, който носи неговото име -Arnold Classic.

В същото време е редактор на списание „Мускули и фитнес” и успява да убеди медията преди години да дарява годишно по 250 000 долара за инициативи, свързани с фитнеса. Мечтата на Арнолд като малък е проста – да има повече зали за фитнес, отколкото супермаркети и може да се каже, че тя се сбъдва.

arnold-schwarzenegger-pumping-ironОт ранна детска възраст Арни се увлича по вдигането на тежести. Той дори бяга от казармата, за да участва на турнир в Щутгарт. Печели, разбира се, но по-късно е съден за това, че е напуснал армията на своя глава. Според слухове, сам е пожелал да влезе в казармата, тъй като не е имал средствата, за да си позволи хранителния режим, с който да поддържа добрата си форма.

Самият той обяснява, че правилното хранене е важна част от изграждането на добра мускулатура.

„Културизмът е като всеки друг вид спорт. За да имате успех, трябва да се посветите на 100% в тренировките, диетата и психическата нагласа.” И допълва, че  ако наистина сте решили да изглеждате добре, трябва да се фокусирате във всички три компонента – тренировъчната програма, хранителния режим и психическия ви подход към тренировките в залата.

В днешно време все повече млади хора влизат в залите, а голяма част от начинаещите търсят съветите на Арни в интернет. Той дори има блог в Туитър, където дава съвети на занимаващите се с фитнес. Следваме го там, съветваме те да го направиш и ти.

„Най-добре е начинаещите да правят 12 повторения за всяка част от тялото, а напредналите трябва да се стремят към 20 повторения при всички мускули, с изключение на малките мускулни групи като бицепса и трицепса, които се товарят достатъчно и с 9-10 повторения”, разкрива той.

Arnold-Schwarzenegger-Pictures-2Ще допълним още малко биографията му като споменем, че той е най-младият, печелил “Мистър Олимпия”. Това се случва през 1970 г., когато бъдещият губернатор е едва на 23 години, а този рекорд си седи и до днес. Титлите му в това състезание пък са общо 7. Терминатора признава за използване на стимулиращи анаболните стероиди, докато те са законосъобразни в САЩ.

“Стероидите са полезни за мен в поддържането на мускулната маса по време на строга диета при подготовката за конкурса. Не ги използвам за мускулния растеж, но а за мускулната поддръжка при възстановяването”, обяснява той през 1977 г. През 1999 г. Арнолд съди д-р Вили Хепе, немски лекар, който публично прогнозира неговата ранна смърт въз основа на връзката между употребата на стероиди и късните му сърдечни проблеми. Тъй като лекарят никога не го е преглеждал лично, Шварценегер печели делото в САЩ и прибира 10 000 долара за клевета, с които май си купува още химия, но да е жив и здрав.

Арни все пак признава как изгражда огромното си мускулесто тяло. „Последните 3-4 повторения правят така, че мускулът да расте. Точно понасянето на болката от тях отличава шампиона от някой, който не е шампион.”

Той дава още няколко съвета за хората, които все още не успяват да намерят верния път в залата. „Тренирайте изоставащата мускулна група веднага след почивния ден. Тогава сте възстановени и силни. А за целта пренаредете програмата си.” И още: „Сменете упражненията в тренировката. Сменете ги според това какво търсите – ако търсите размер и сила или повече едноставни и изолиращи”.

Arnold Arms

Със сигурност има още много, което може да бъде написано за човек с десетки награди в сферата на бодибилдинга. Препоръчваме ти да изгледаш филма Pumping Iron, който е посветен именно на Терминатора, който като малък е бил известен с прозвището „Австрийския дъб”.

Днес Арнолд е на 65-годишна възраст. Признава, че е правил грешки в залата. “Бях недостатъчно опитен и наблюдавах други бодибилдъри, като се опитвах да ги имитирам и копирам. Имаше един известен бодибилдър, който пушеше и пиеше уиски. Помислих, че трябва да направя същото, за да победя! Господи, колко ужасяващо се провалих!”, коментира той. Правил е и грешки от психологическо естество.

Разказва, че през 1966 г. пътувал със самолет за поредния бодибилдър турнир в Лондон. Разглеждал снимки на конкурентите и си казвал: “Този мога да го победя. Този също. Но този не мога”. “Така вече бях загубил състезанието преди да се кача на сцената пред журито и публиката”, добавя знаменитият австриец.

Идолите също си имат идоли, брато. Така е и с нашия любимец. Идолът на Шварценегер е легендарният британец Рег Парк. Рег му показал много хитринки в залата и му отворил очите за много неща. Така например общуването между двамата повлияло на Арнолд да не се бие с хората всеки ден и показването на нечовешкото му тяло пред момичетата да не е водещо.

Ще завършим този текст с още един цитат от Шварценегер:

“Тренировката ни носи отдушник за потиснатата от стреса енергия и по този начин оформя духа, също както упражненията оформят тялото.”

Затова тренирай, брато. Никога не е твърде късно.

Arnold-Ronnie

Наградите на Арнолд

1980 Mr. Olympia – първо място
1975 Mr. Olympia – първо място
1974 Mr. Olympia – първо място
1973 Mr. Olympia – първо място
1972 Mr. Olympia – първо място
1971 Mr. Olympia – първо място
1970 Mr. Olympia – първо място
1970 AAU Mr. World Professional – първо място
1970 NABBA Mr. Universe Pro – първо място
1969 Mr. Europe Professional – първо място
1969 NABBA Mr. Universe Pro – първо място
1969 Mr. Olympia – второ място
1969 IFBB Mr. Universe Pro – първо място
1968 IFBB Mr. International – първо място
1968 IFBB Mr. Universe tall – първо място
1968 IFBB Mr. Universe – второ място
1968 NABBA Mr. Universe Pro – първо място
1967 NABBA Mr. Universe Amateur – първо място
1966 Mr. Universe Amateur Tall – второ място
1966 Best Built Man of Europe – първо място
1966 Mr. Europe Amateur – първо място
1965 Jr. Mr. Europe – първо място
1965 Mr. Styria – първо място
1964 Mr. Austria – трето място
1964 Jr. Mr. Austria – първо място

Кефи ли те?

Летец от армията забива по униформа и с ботуши (ВИДЕО)

Едни по-различни татуси