in

Яко!Яко!

Предизвикваме те да прочетеш тези заглавия – от атомната бомба до комиксите Дъкбург

Чудиш се какво да четеш, брато? Това означава, че имаш излишни пари за харчене, защото, ако съдим по себе си, всеки излишен лев го даваме за книги.

Даваме ти няколко добри заглавия, а ако и ти имаш такива, сподели ги с нас, ще сме ти благодарни!

“Опенхаймер – Американският Прометей” от Кай Бърд и Мартин Шъруин

Да, филмът спечели седем награди “Оскар”, но книгата си е книга. Признанието за лентата може да бъде само допълнителен стимул за прочитането на заглавието.

“Писана в продължение на четвърт век, авторитетната биография на Опенхаймер се основава на хиляди документи, събирани от архиви и лични колекции в САЩ и чужбина – пише издателство “Сиела” на своя сайт. – Тя черпи от собствения огромен архив на Опенхаймер в Библиотеката на Конгреса и от безброй страници записи на ФБР, натрупани за десетилетия наблюдение. Малко фигури от обществения живот са били подлагани на толкова подробно разследване. Читателите ще „чуят“ гласа му, запечатан от записващите устройства, а после прехвърлен на хартия. Но тъй като дори собствените му думи предават само част от истината, интервюирахме и близо сто от най-близките му приятели, роднини и колеги. Много от интервюираните през 70-те и 80-те години на миналия век вече не са между живите. Но историите, разказани от тях, оставят детайлен портрет на един забележителен човек, разкрил пред нас ядрената епоха, а сетне положил неуспешни усилия – каквито светът продължава да полага и до днес – да премахне опасността от ядрена война”.

“Силоз” от Хю Хауи

Книгата е част първа от трилогията на Хю Хауи. За нас това е една от най-интригуващи заглавия, които прочетохме в последните месеци.

За какво иде текст? Векове след апокалипсиса човечеството оцелява на ръба, като намира убежище в огромен подземен силоз. Силоз, чието съществуване дори легендите не могат да обяснят. Единствената връзка на обитателите с външния свят е пикселизиран образ, предаван от камерите на повърхността: необятна сиво-кафява пустош, осеяна с трупове и кости чак до хоризонта.

Ала дори тази печална гледка лека-полека се влошава заради токсичните ветрове, които замъгляват камерите на силоза и убиват всеки, проявил безумието да излезе. Единственият начин да се запази крехката връзка с външния свят е да изпратят някого да почисти сензорите. Това е и най-тежкото наказание за нарушителите на закона. А също и за мечтателите…

И макар всички осъдени да заплашват, че няма да го сторят, накрая все пак посвещават последните си мигове на тази мисия. Защо го правят? Холстън, шерифът на силоза, винаги си е задавал този въпрос.

А сега е напът да узнае отговора.

п.п. Сериалът също е много добър, като сюжетът до известна степен се различава с този от книгата.

“Възходът на Дракона. Илюстрована история на династията Таргариен” от Джордж Р. Р. Мартин

Едно от най-добрите книжни тела, които притежаваме. Историята, вдъхновила сериала “Домът на Дракона”, като действието се развива триста години преди “Игра на тронове”.

Това красиво илюстровано издание е встъпление към историята на знаменитата династия Таргариен, вдъхновила сериала на HBO „Домът на Дракона“.

В продължение на векове Таргариен седели на Железния трон на Вестерос, докато техните дракони покорявали небесата. Историята на единствената фамилия на драконови господари, оцеляла след Ориста на Валирия, е разказ за сложна политическа интрига, преплитащ съюзи и предателства, благородство и мерзост. „Възходът на Дракона“ проследява властването на Таргариен във Вестерос, като обхваща цялата история на рода, разказана в хрониката на Джордж Р. Р. Мартин „Огън и кръв“. Това епично сказание включва събитията от завладяването на Вестерос от Егон Завоевателя до Танца на драконите – кървавата гражданска война, която за малко да помете властта на Таргариен завинаги.

На страниците на „Възходът на Дракона“ драконовите ездачи оживяват, изобразени в над 180 изящни картини. Тази книга е подходяща за почитателите на епоса „Песен за огън и лед“, за феновете на сериала на HBO „Домът на Дракона“ и за всеки, който жадува да научи повече за най-могъщата династия във Вестерос.

“На западния фронт нищо ново” от Ерих Мария Ремарк

Една от най-добрите книги на тема “война”, която сме чели.

Водихме война срещу самите себе си, без да го знаем! И всеки точен изстрел улучваше някого от нас! Чуй ме, ще ти го изкрещя в ушите: младежта на света тръгна на бой и във всяка страна вярваше, че се бори за свобода! И във всяка страна я излъгаха и злоупотребиха с нея, във всяка страна тя се сражаваше за интереси вместо за идеали, във всяка страна я покосяваха куршуми и тя се самоизтребваше! Нима не проумяваш? Съществува една-единствена борба: борбата срещу лъжата, половинчатостта, компромиса, срещу отживялото! – Лейтенант Лудвиг Брайер в „Обратният път” на Ерих Мария Ремарк

Няма по-значим документ за трагедията и безсмислието на войната от историите на загиналите в нея. Няма по-голям паметник от проваления живот, осакатените тела, изгорените души на оцелелите в нея. Вече повече от век след началото на Първата световна война, романите на Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново” и „Обратният път” продължават да звучат болезнено актуално, защото светът не е спирал да воюва. Без да влиза в ролята на проповедник германският писател е събрал в тези книги болката на група войници, някои от които стават жертви на чудовищната машина за смърт, а други – на духовната парализа на следвоенния свят, който отказва да ги приеме и който те не могат да разберат, защото, откакто са били почти деца, единственото, което са познавали, е било кръвта, окопите и смъртта.

„На Западния фронт нищо ново” излиза през 1929 г. и за 18 месеца е преведен на 22 езика и продаден в над 2,5 милиона бройки. През 1931 г. Ремарк публикува в Германия и продължението – „Обратният път”, където разказва истории за оцелелите от Първата световна война. И двете книги са заклеймени от нацистите, забранени и горени на техните клади, а самият Ремарк е принуден да напусне родината си.

“Балада за пойни птици и змии (История от Игрите на глада)” от Сюзан Колинс

Или предистория от света на „Игрите на глада“, но и самата история на президента Сноу. За какво иде текст? утринта на Жътвата, с която започват десетите Игри на глада. В Капитола осемнайсетгодишният Кориолан Сноу се подготвя за този единствен шанс да спечели слава като ментор в Игрите. За някога могъщата фамилия Сноу са настъпили трудни времена и съдбата ѝ зависи от нищожния шанс Кориолан да успее да бъде по-чаровен, по-умен и по-изобретателен от съучениците си, за да стане ментор на трибута победител.

Вероятността да спечели е малка. Пада му се унизителната задача да бъде ментор на момичето трибут от Окръг 12, най-незначителния от всички. Съдбите на двамата сега са напълно преплетени – всяко решение на Кориолан може да доведе до победа или провал, триумф или поражение. На арената битката ще бъде на живот и на смърт. Извън арената Кориолан започва да съчувства на обречения си трибут… и трябва да балансира между потребността си да следва правилата и желанието да оцелее на всяка цена.

Комикси Дъкбург

 

Не, не сме изчаткали, просто израснахме с комиксите от Дъкбург и за щастие издателство “Егмонт” започна да ги преиздава. Дебели корици, гланцирани страници и страхотните оригинални истории.

Към този момент са публикувани три издания – “Завръщане в Клондайк”, “Трала-Ла” и “Седемте златни града на Сибола”.

“Егмонт” започна и преиздаване на списание “Мики Маус”, така че избор има.

Единственият минус на колекционерските издания с дебели корици е цената от 60 лева, но кефът си заслужава.

Източник: nadvecher.com

Кефи ли те?

Най-големият пропуск в кариерата на Роналдо (ВИДЕО)

Шише лимонада и книга за Монтана в ръцете на Стенли