in

Яко!Яко!

AC/DC се завръщат в Европа с турне след 8 години пауза

Ако си фен на добрата музика, брато, то със сигурност не слушаш Криско. Ок, шегата настрана, но то си е самата истина. Тук сме с яка новина. Братоците от AC/DC, на които с малко повече късмет вашите може би са те заченали, се завръщат в Европа.

Легендарната хардрок група страняха от Стария континент в продължение на осем години, но сега обявиха европейско турне през 2024 г. Турът е планиран да се състои между 17 май и 17 август. Градовете, в които австралийците ще изнесат концерти, са Гелзенкирхен, Мюнхен, Дрезден, Хохенхайм, Щутгарт, Нюрнберг и Хановер (Германия), Реджо Емилия (Италия), Севиля, (Испания), Амстердам (Нидерландия), Виена (Австрия), Цюрих (Швейцария), Лондон (Великобритания), Братислава (Словакия), Десел (Белгия), Париж (Франция) и Дъблин (Ирландия). София я няма, тук ще идва Ед Шийрън, за когото някои още чакат на виртуална опашка.

Турнето се нарича Power Up на името на последния им студиен албум от 2020 г., който се класира на първо място в около двадесет държави след излизането си. Брайън Джонсън се включва в турнето, въпреки че през 2016 г. беше заменен на сцената зад микрофона от Аксел Роуз от „Гънс ен Роузис“ заради проблеми със слуха. 76-годишният Брайън Джонсън сега се справя с помощта на най-съвременна слухова апаратура.

Другата знакова фигура в групата е китаристът Ангъс Йънг, 68 г., все още облечен в ретро училищната си униформа. Той е майсторът на рифовете на стандартите Highway To Hell, Thunderstruck и Back In Black. Лицето на Ей Си/Ди Си също е той. Ангъс Йънг позира на корицата на Highway To Hell (1979) с рога – откритие, което все още се използва 45 години по-късно от сувенирната индустрия, свързана с групата.

Групата е продала общо повече от 200 милиона плочи в своята кариера. Това европейско турне ще бъде част от 50-годишнината на състава, който изнесе първия си концерт на 31 декември 1973 г. в нощния клуб „Чекърс“ (Checkers) в Сидни, Австралия. Първият певец, Бон Скот, почина през 1980 г., а Малкълм Йънг – китарист и съосновател, си отиде през 2017 г.

Кефи ли те?

Гледай тук финала на Григор в Марсилия

За пръв път в България – Седмица на китайското кино (ВИДЕО)