in

Яко!Яко!

Експериментът започна: Четиридневна работна седмица, заплатите – същите

Експериментът започна: Четиридневна работна седмица, заплатите – същите

Германски компании участват в експеримент, при който заради хроничен недостиг на работна ръка ще бъде въведена четиридневна работна седмица и ще се измерва производителността на работниците, пише сайтът на БНР, брато.

Експериментът, в който участват 45 компании, ще започне на 1 февруари и ще продължи шест месеца, а служителите ще могат да запазят сегашните си заплати въпреки намалените часове. Целта на изследването е да провери дали твърденията на синдиката, че хората, които работят по-малко, са не само по-щастливи и здрави, но и по-ефективни.

Състоянието на германския пазар на труда, въпреки спада в промишленото производство, е лошо, според секторни лобисти, според които половината германски компании са се борили да запълнят работни места миналата година. Основната софтуерна компания SAP SE спря да изисква дипломи от кандидатите още през 2022 г., а гигантът за недвижими имоти Vonovia миналата година потърси хора в Колумбия, за да запълни пропуските в персонала.

Прогнозите са, че до 2035 г. повече от седем милиона души ще напуснат германския пазар на труда в резултат на комбинация от намаляваща раждаемост и застаряващо население.

Според изследване на Gallup ниският ентусиазъм на работниците струва на световната икономика 8,1 милиарда евро годишно, или 9% от световния БВП.

Въпреки че идеята има своите противници, нейните поддръжници казват, че предишни експерименти в САЩ и Канада са показали, че е възможно повишаване на производителността.

В предишни проучавания работници съобщават за общо подобрение на здравето си и нито една компания не се връща към петдневната работна седмица.

Във Великобритания в подобна програма са участвали 61 компании. Резултатите от работата са добри, а отпуските по болест са намалели с 65%. В Португалия 20 на сто от работниците казват, че се чувстват по-добре и спят по-добре.

Белгия стана първата европейска страна, която предлага четиридневна работна седмица като опция със същата седмична почасова ставка. Япония въведе мерки за насърчаване на своите компании да предлагат на работниците си по-кратка работна седмица с надеждата, че раждаемостта ще се увеличи.

Забавлявай се с нашата втора книга, брато

Кефи ли те?

Питие преди лягане вреди на съня

Виртуална разходка по най-големия круизен кораб в света, който отплава преди два дни