in

Яко!Яко!

Как Свети Георги победи ламята

Всеки един от нас е виждал иконата на Свети Георги, на която светецът е изобразен как убива змей със своето копие. Именно за това решихме да се поровим и да открием историята на това негово деяние, което е увековечено в легенда.

Според нея, на връщане от войнски поход, свети Георги се натъкнал на плачещо момиче. След кратък разговор станало ясно, че тя трябвало да бъде приведена в жертва в чест на змей, който бил почитан като Бог в местното село. В същото време станало ясно, че тя е царска дъщеря и това накарало римският войн да говори с него в опит да го разубеди. Царят склонил да се покръсти заедно с целия си народ, но само ако младият войн докаже на яве силата на своя Бог и победи лошия змей.

Свети Георги отишъл при момичето, което седяло на брега на езерото, от където е трябвало да се появи змеят. Не след дълго водите се разбошували и от тях излезнал страшното чудовище. Той веднага скочил на крака, грабнал оръжието си, изрекъл молитва към своя Бог, след което се насочил към змея и с един удар го повалил. След като го разрязал, от туловището му излезли цели всички погълнати по-рано девойки.

Царят удържал на дадената по-рано дума и в този ден той и целият му народ приели християнството. А Свети Георги се прибрал в своя роден край, където вече били чули за славния му подвиг. За тази победа над чудовището и за показаното мъжество в битките, свети Георги се нарича Победоносец и се счита за покровител на войниците.
Св. Георги e един от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Е, това е историята, която искахме да ти разкажем. Честит имен ден на всички, които празнуват. Днес би било добре да почерпят хора като Георги, Гергина, Гергана, Гео, Гинка, Генко, Генчо, Гиньо, Глория, Ганка, Ганчо, Гошо, Гоце, Жоро, Жорж Надяваме се, че агнето е опечено, виното е студено, а масата е сложена отдавна. Наздраве и умната!

Кефи ли те?

Два яки мача от Серия А по телевизията в събота

ВИДЕО: The New Yorker направи филм за кукерите в България