in

Яко!Яко!

Еузебио: Жадувах просто да играя с Аспарухов

Днес е и тъжна, и светла дата в българския спорт, брато. На 4 май е роден Георги Аспарухов, а днес той трябваше да навърши 80 година. Проклета да си Витиня, проклет да е онзи път към Враца, отнел Гунди и Котков.

Как Еузебио поиска автограф от сина на Гунди

За славната деветка е написано и казано всичко възможно и пак не е достатъчно – и филмите, и баладите, и стиховете, и одите. Може и още, защото българското съзнание винаги е имало нужда от идоли, на които да подражава. Той роди мита за красотата на играта. Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в Гунди хората са виждали и виждат нещо необикновено.

И тъй като понякога ние българите сами не си вярваме колко сме велики и какви личности имаме, това са цитати на големи спортисти, за които Аспарухов бе магия.

ЕУЗЕБИО (нападател на Бенфика и Португалия)
„Жадувах просто да играя с Аспарухов. На срещата Бенфика – Левски той покори Лисабон. До този момент нито един футболист от чужд отбор не бе постигал два гола в нашата врата в един мач. Аспарухов беше първият. Горчиво скърбя за него…”

Сандро МАЦОЛА (нападател на Интер и Италия)
„Когато научих за гибелта на Аспарухов, се разплаках. Защо такава участ за един чародеен футболист. Цяла нощ не можах да заспя. Той беше пред очите ми в головите положения в мача срещу Белгия. Оттогава го залюбих. Вечен поклон.”

Боби ЧАРЛТЪН (халф на Манчестър Юнайтед и Англия)
„Трябва да ви кажа че играчи като Аспарухов не се раждат често. Той беше вдъхновение за своя отбор. Вероятно ще трябва още дълго да чакате, за да се появи талант като него. Спомням си и сега мача ни на Уембли през 68-ма. Сър Алф Ремзи ни беше казал, че българите ще играят доста защитно и че единствения играч, с който трябва да внимаваме, защото е изключителен, е Аспарухов. И ние доста внимавахме… но не достатъчно…”

Джани РИВЕРА (халф на Милан и Италия)
„Много го обичах, много ми допадаше като футболист. На срещата в София България – Италия, без да исках, го ритнах… Дано ми е простил…”

Флориан АЛБЕРТ (нападател на Ференцварош и Унгария)
„Малцина са тези футболисти, които умеят да създават наслада. Истинска наслада за зрителите. Аспарухов беше един от тях, затова всички скърбим за него. Поклон пред Аспарухов!”

Жан-Клод КИЛИ (Олимпийски шампион по ски, Франция)
„Разбрах, че Аспарухов няма да играе в Норвегия и се отказах да гледам срещата. Аз съм поклонник на големия красив футбол. Вашият Гунди беше рядък талант – футболно дарование. Залюбих го в Италия на мача с Белгия. Жалко че си отиде така рано… Жалко…”

Кефи ли те?

Много мачове по ТВ в сряда

Жена спечели джакпот от лотарията с числа от сън