in

Яко!Яко!

Българското списание за книги-игри “Агамор”

Ако си израснал през 90-те, няма как да не си се сблъсквал с феномена, наречен книга-игра, брато. Тия книжки, в които героят си ТИ, навремето привлякоха цяло едно поколение към четенето. А знаеш ли, че още има хора, дето не само им се кефят, ами даже пишат и издават книги-игри?

Преди десетина години у нас е поставено началото на Новата вълна, както феновете сами я наричат. През 2012 г. излиза книгата-игра „Котарака и черният нарцис“ на Ал Торо – по стара традиция, псевдоним на българския автор Александър Торофиев. По-късно е учреден ежегодният конкурс „Призвание герой“, наградените произведения от който се издават в едноименен сборник, от който до момента са излезли цели 10 броя. Техният издател Сдружение книги-игри публикува също така и преводни книги-игри, като осигурява тяхното редактиране, илюстриране, предпечат и разпространение.

И така стигаме до края на 2022 г., когато излиза 17-ти брой на списанието за книги-игри, което се сдобива с името Агамор – наречено така на главния лошковец от първата книга-игра в България „Огнена пустиня“ и посветено на 30-годишнината от нейното излизане през 1992 г. Списанието се издава в бутиков тираж от екип ентусиасти и освен български и преводни разкази-игри, съдържа интересни статии, новини, интервюта, ревюта и каквото се сетиш. Излиза около веднъж-два пъти годишно, когато екипът му успее да се нарита и има достатъчно материал да извади нов брой. Не ги съди строго, защото момчетата работят за кеф и едната гола слава, ако перифразираме един от корифеите на жанра – Майкъл Майндкрайм, с когото впрочем в този брой има обширно интервю.

Списанието, както и останалите нови издания, може да бъде поръчано от онлайн магазина на сайта на българската фен общност: https://knigi-igri.bg

Кефи ли те?

32 Points
Upvote Downvote

Вицове за коли, но основно са за BMW

Вдигнаха първия бял картон във футбола и не е грешка (ВИДЕО)