in

WTFWTF

Послания върху тоалетна хартия срещу самоубийства в Япония

Япония е умна нация, брато. Там нещата се правят с логика, голямо желание и в името на по-доброто бъдеще. Последната реализирана идея е тоалетна хартия с послания, целяща да предотврати самоубийства. Инициативата е на висши учебни заведения в префектура Яманаши, западно от Токио. Не сме били там, но това не е от значение.

“Скъпи, имам тежък ден, като се преструвам, че всичко е наред”, гласят сините букви, отпечатани върху бяла тоалетна хартия.  “Не е необходимо да ни казвате всичко… но защо не споделите малко?”

Освен тези съобщения, написани от специалист по психично здраве и придружени от телефонни номера на експерти за предотвратяване на самоубийства, върху тоалетната хартия има и създаващи успокоение изображения, сред които свита котка.

“Човек е сам в тоалетната. Смятаме, че в такива моменти могат да се появят тревожни мисли”, казва пред АФП Кеничи Миядзава, служител в префектурата. 

Миналия месец властите в Яманаши раздадоха 6000 такива ролки на 12 местни университета. В Япония, както и в много други страни, се наблюдава ръст в броя на самоубийствата в резултат на пандемията, която засили изолацията на много хора.

Истината е, че нас в тоалетната не ни обвземат тревожни мисли. Там четем всичко, което ни попадне пред погледа. Особено ако телефонът е без батерия и се зарежда. Ние сме предоставили на света друго четиво, което гони черни мисли – “Как да оцелееш в България”. Смехът е гарантиран, а именно той помага за по-добро здраве.

Кефи ли те?

Обявяваме награди за топ 3 познавачи на Мондиал 2022

ПИТАМЕ: Какво консумираш на зимния Мондиал?