in ,

Северна Македония накара малките да мечтаят

Сън ли е или реалност? От сън спомени няма и Северна Македония не спа! Скромният национален отбор, воден от Благоя Милевски, постави на колене действащия европейски шампион Италия. Да, точно  “скуадра адзура”, която триумфира на “Уембли” с титлата през юли! Победата с 1:0 на „Ренцо Барбера“ в Палермо в полуфиналния бараж за Мондиал 2022 отекна като бомба. Александър Трайковски зарадва македонския народ в сетния миг и за пореден път доказа, че „Давид може да победи Голиат“ не е само едно футболно клише. Северна Македония накара малките отново да вярват в чудеса. На пътя на храбрия тим за Катар е само Португалия на Кристиано Роналдо, победила Турция с 3:1. Да се плашат ли? Само за година и половина Северна Македония победи Германия и Италия като гост в официални мачове. Игра на европейско първенство. Някои казват, че националите на Северна Македония са мечтатели. Но не са само те, както се пее в една велика песен на “Бийтълс”. Цял народ мечтае за първи мондиал.

В същото време Апенините потънаха в сълзи. Отново! Кошмарът от 2017 година връхлетя „адзурите“ и отключи кутията на Пандора с ключови и болни теми като липса на стадиони, развитие на млади и многото чужденци в Серия А. Розовият сън след Евро 2020 приключи окончателно. Италия отново сънува кошмарите отреди 5 години, когато Швеция се оказа непревземаема на баражите. Тогава вкупом всички посочиха с пръст главния виновник – селекционера Джампиеро Вентура. Днес начело на четирикратния световен шампион е Роберто Манчини – треньорът, който изведе тима до върха на Евро 2020, а също и до рекордните 37 официални мача без загуба.
„Много съжалявам за момчетата – обяви Манчини след краха. – Обичам ги дори повече, отколкото през юли. Те са страхотни и благодарение на тях този отбор има бъдеще. Триумфът през юли бе най-хубавият момент в кариерата ми, а тази загуба е най-голямото ми разочарование. Във футбола понякога се случват такива невероятни неща. Направихме всичко възможно да спечелим, но не се получи. Трудно ми е да говоря в този момент.“

Италия излезе със седем титуляри от финала с Англия – отсъстваха единствено Джовани Ди Лоренцо, стожерите в отбрана Джорджо Киелини (появил се в края) и Леонардо Бонучи, както и тежко контузеният Федерико Киеза. В грешник на вечерта се превърна Доменико Берарди. Звездата на „Сасуоло“ изпусна всичко възможно, веднъж дори на празна врата. Чиро Имобиле, голмайстор №1 в историята на „Лацио“ и носител на “Златната обувка” на Европа, също бе неузнаваем. Стигна се дотам, че Манчини хвърли в края дебютанта Жоао Педро от „Каляри“, предпочетен в отбора пред МариоБалотели. Някои съзряха именно тук голямата грешка на селекционера, но вече бе късно. Италия остава далеч от световни финали, а крахът след Мондиал 2006, когато Марчело Липи и компания ликуваха, е пълен. Оттогава „адзурите“ на два пъти отпаднаха още в групите, последвани от двойното фиаско на баражите.

Мъчителни месеци предстоят и за Жоржиньо, един от героите от Евро 2020. Именно халфът на „Челси“ пропусна две дузпи в срещите с Швейцария по време на квалификациите. И в двата случая „кръстоносците“ измъкнаха точка, за да спечелят впоследствие групата.
„Боли ме, когато си спомня за пропуските, защото все още си мисля за тях и ще ме преследват до края на живота ми – обясни играчът с бразилски корени. – Да поема тази отговорност два пъти и да не успея да помогна на моите отбор и страна ще ми остане за цял живот и това ми тежи.

„Победихме 13 пъти по-скъпия отбор на Италия”, зарадваха се в Северна Македония.
“Бихме италианците по италиански”, възкликна на свой ред селекционерът на Северна Македония Благоя Милевски, който смени Игор Ангеловски след историческото участие на Евро 2020. В четвъртък вечер триумфът надскочи дори този срещу Германия отпреди година. Тогава в Дуисбург гостите ликуваха след 2:1. Сега бяха лишени от отказалия се вечер Горан Пандев, както и от голямата звезда Елиф Елмас от „Наполи“, изтърпял наказание.

Великата победа доведе до сериозен скок в ранглистата на ФИФА, отчетоха в нашата съседка. От 67-о място тимът вече е 60-и. За справка България е на 71-о.
Във вторник предстои последно стъпало преди историческо участие на Мондиал. Северна Македония трябва да намери цаката и на Португалия, както и да обезвреди Кристиано Роналдо.
„Ще подходим с уважение към Република Северна Македония, както щяхме да сторим и срещу Италия – обяви селекционерът Фернандо Сантош. – Казах ви и преди, че няма да съм изненадан, ако играем срещу тях. Тези мачове не са шега и всичко може да се случи. Ще играем с нужната концентрация и и няма да ги подценим. Отбор, който побеждава европейския шампион, заслужава уважение.“
Северна Македония вече не сънува. Северна Македония вече не мечтае. Северна Македония вече вярва! А нас ни чака мач с Катар…

Източник: “Труд”

Кефи ли те?

“Как да оцелееш в България” – новата книга на Brato.bg

Котаракът в чизми се завърща с нова история от приказния свят на Шрек (ТРЕЙЛЪР)