Disable the NSFW warnings that refer to content considered inappropriate in the workplace (Not Suitable For Work).

Disable the NSFW warnings that refer to content considered inappropriate in the workplace (Not Suitable For Work).

in ,

Можеш ли да умреш от ритник в слабините?

Всеки, който някога е бил удрян в тестисите, знае колко болезнено е това. Нямате топки? Представете си мигрена, но на влагалището, и ще придобиете сравнително ясна представа. Възможно ли е обаче удар в слабините да убие човек?

Краткият отговор – да, но само при доста специални обстоятелства.

Най-ранните данни, които откриваме по темата – смърт от нараняване на тестисите – са от 1843 г.

„В някои части на Германия съществува варварски обичай – по време на кавга да се стиснат яростно тестисите на отсрещния човек – пише докладът. – М. Шлесир от Пайц разказва за случай на внезапна смърт от този тип нараняване. Пациентът пада на земята, обхванат от силни конвулсии, и умира в рамките на няколко минути.“

За съжаление, този научен доклад не предоставя достатъчно подробности за този истински пионер по отношение на смъртта от удар в тестисите, както и защо въобще е възникнал подобен обичай. По-скорошните данни по темата обаче хвърлят малко повече светлина по въпроса.

Добрата новина е (в случай че сте попаднали на тази статия по време на доста паникьосано търсене в Google), че е малко вероятно да умрете от ритинк в топките.

„Външните травми по гениталиите не се срещат често и са рядко живото застрашаващи, но изискват своевременен преглед и правилно лечение“, гласи доклад, публикуван в Урологичните клиники на Северна Америка. Нараняванията в тази област могат да предизвикат „опустошителни дълготрайни физически, психологически и функционални последствия по отношение на качеството на живот.“

Механизмът, по който нараняването на тестисите може да доведе до смърт, е описан в два други доклада.

Първият случай е на 18-годишно момче, което наранява слабините си, докато кара колело. Два месеца след инцидента започва да изпитва остра болка вляво от своя скротум и вдига висока температура. Докторите пишат, че в края на краищата тийнейджърът умра от Синдром на системния възпалителен отговор – т.е. преувеличена защитна реакция на тялото към неговото нараняване и медицински шок.

Вторият случай е на мъж, който е ударен в слабините от кола. Той умира, преди лекарите да могат да се преборят с травмата. По време на аутопсията става ясно, че причината за смъртта е хематом, обхванал целия скротум.

И все пак лекарите отбелязват, че „мъжките гениталии са по-малко податливи на наранявания заради своята мобилна анатомична структура“. Т.е. основният механизъм, по който се получават наранявания на тестисите, които могат да доведат до смърт, е вследствие от липсата на подходящо лечение.

„Да, руптурата на тестиса предизвиква щети, ако не бъде лекувана, и може да доведе до смърт на тъканите – казва лекар пред IFLScience. – Тази тъканна смърт би могла да предизвика некроза и в края на краищата –смърт. Рядко!“

Източник: сп. “Обекти” по материали на IFLScience

Кефи ли те?

ВИДЕО: Няма по-дебилен и болезнен начин за махане на грозен татус

Ще издаде ли Brato.bg втора книга?

Back to Top

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.