in ,

Пазач в руски музей добави очи на ценна картина в първия си работен ден

Охранител в галерия на изкуствата в Русия беше обвинен в това, че по време на първия си работен ден е надраскал картина от съветско време, която трябвало да охранява.

По време на посещение на културно-образователния център „Елцин“ в Екатеринбург през декември двама посетители забелязали, че на картината на Ана Лепорская „Три фигури“ с химикал са нарисувани очи. На авангардната картина са изобразени три абстрактни фигури, които нямат очи.

След това охранителят е уволнен, а полицията е започнала криминално разследване.

Охранителят също така е нарисувал очите с една от химикалките с логото на центъра, като мастилото е проникнало в слой от боята, допълва Решеткина. Министерството на вътрешните работи е информирано на 20 декември, но първоначално е отказало да образува наказателно дело, оценявайки щетите като “незначителни”.

Чак след жалба от министерството на културата до главния прокурор полицията е стартирала разследване през миналата седмица. Ако бъде признат за виновен, охранителят може да бъде наказан с глоба и до три месеца затвор.

Картината е върната в Третяковската галерия в Москва, за да бъде реставрирана. Разходите по реставрацията ще възлязат на 250 000 рубли (3 345 долара), пише BBC.

Кефи ли те?

Всеки герой си има история – Баз светлинна година разказва своята (ВИДЕО)

Два кандидата за гол на годината в един мач (ВИДЕО)