in ,

“Преценям” е дума на годината

Чудим се как да започнем, брато. Имаме победител в конкурса за дума на годината. Победител е “преценям”. Сериозни сме като Петър Хубчев в интервю за Диема Спорт. Проучването е дело на платформата “Как се пише?”, която ние отваряме често, но въпреки това сме по-скоро неграмотни. Затова пък сме решили да си отворим наша, която ще се казва “Как се пие?”. Дотук с нашите остроумия. На второ и трето място се нареждат “антиваксър” и “изчегъртване”.

“Не можехме да си затворим очите, че думата е знакова и същевременно – значеща. Тя може да ни каже много за нас като общество и за социалното ни поведение като личности. Ако не я бяхме включили, щяхме да се лишим от много красноречива дума за българите”, посочи д-р Павлина Върбанова, създател на платформата пред BG On Air.

“Казва ни, че сме склонни да правим преценка въз основа не на преценяване, а на преценяне. Тези думи кореспондират с езикoвата некомпетентност на човека, който употребява “преценям”. Най-вероятно не взима достатъчно обосновани решения в своя живот. Думите, които излязоха на челни позиции, показват, че нашето общество е разтревожено, разединено и много трудно ще се обедини около общи каузи”, каза още д-р Върбанова.

“С тази анкета проверяваме какво хората смятат за важно в обществения живот. Редно е да се запитаме дали дневният ред на политиците се припокрива с дневния ред на хората”, изтъкна създателят на платформата “Как се пише?”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brato.BG (@brato.bg)

Кефи ли те?

Мексикански водещ беснее в ефир срещу антиваксърите и Джоко (ВИДЕО)

Кола блъсна репортерка в ефир, тя стана и продължи да живото включване(ВИДЕО)